Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

4 Οκτ 2007

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Οι φιλοζωικές οργανώσεις πραγματοποιούν στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης κοινή εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, «φωνάζοντας» ότι δεν πρέπει να μας αφήνουν ασυγκίνητους ο βασανισμός, τα πειράματα, οι συνθήκες στα σφαγεία, τα εντατικά εκτροφεία, το μαρτύριο των μεταφορών, το εμπόριο της γούνας των ζώων.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα μοιράσουν υλικό και θα συγκεντρώσουν υπογραφές για να απαγορευθεί επί πέντε χρόνια το κυνήγι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι, 1978)

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων διότι συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευθεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Τα δικαιώματα των ζώων όμως θέλουν ανανέωση....Θέλουν επαναπροσδιορισμό ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα ώς άτομα και όχι ως εργαλεία. Διαπιστώνουμε σπισισμό στη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων του '78 και δυστυχώς συνεχίζεται και αναπαράγεται από τα ΜΜΕ ως 'βίβλος' των απανταχού "φιλόζωων".

Αρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Αρθρο 2: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.

Αρθρο 3: Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου (και ποιός το κρίνει αν είναι υποχρεωτική ή όχι; Η κρεοφαγία δεν αποτελεί ικανό λόγο για τα δισεκατομμύρια των νεκρών ζώων κάθε χρόνο).

Αρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων αυτού.

Αρθρο 5: Κάθε ζώο που, από παράδοση (;), θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Αρθρο 6: Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου, έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα ( τα υπόλοιπα μπορούν να ριχθούν στον καιάδα). Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.


Αρθρο 7: Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική. (Όπως λέγανε κάποιοι για τους έγχρωμους σκλάβους.....)

Αρθρο 8: Οποιοσδήποτε πειραματισμός επάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λ.π. αντίθετα προς τα δικαιώματα των ζώων, εφ' όσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.


Αρθρο 9:
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. (αλλά παρ' όλα αυτά καμία κουβέντα για το πρώτο και αναφαίρετο κομμάτι των δικαιωμάτων τους...το δικαίωμα ΣΤΗ ΖΩΗ).

Αρθρο 10: Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Αρθρο 11: Κάθε πράξη που χωρίς λόγο (;) προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Αρθρο 12: Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία. (Δικαιώματα στη ζωή δεν έχουν μόνο τα άγρια ζώα αλλά και όλα τα ζώα....Η γενοκτονία είναι πολύ μεγαλύτερη για τα ζώα που εκτρέφονται για τροφή)


Αρθρο 13: Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και στο σινεμά με θύματα ζώα, πρέπει να απαγορευθεί, και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Αρθρο 14: Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.




Ζώα δεν είναι μόνο τα σκυλιά και τα γατιά, ούτε μόνο τα ‘αγρια’ ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Αν το δει κανείς πέρα από την ανθρωποκεντρική αντίληψη που τα ταξινομεί όλα ανάλογα με την χρησιμότητά τους, τότε διαπιστώνει την αλήθεια.
Οτι στην ουσία είμαστε όλοι ίδιοι, με την έννοια ότι θέλουμε όλοι τη ζωή μας, την ελευθερία μας και δεν γεννηθήκαμε για να εξ-υπηρετούμε ή να είμαστε αντικείμενα εκμετάλλευσης κάποιου άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: