Ο στενότερος συγγενής του ανθρώπου, ο πίθηκος, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, εξαιτίας του κυνηγιού και της αποψίλωσης των τροπικών δασών, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International. Μόλις λίγες δεκάδες από τους απειλούμενους γίβωνες έχουν απομείνει, ενώ και ο σπανιότατος κολόβος φαίνεται πως έχει εξαφανισθεί. Η έκθεση για τα 25 πλέον απειλούμενα είδη πιθήκων στον πλανήτη αποκαλύπτει ότι όλα τα μέλη των ειδών αυτών θα χωρούσαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως εξηγεί ο Ράσελ Μιτερμάγερ, πρόεδρος της Conservation International.
Τα πρωτεύοντα περιλαμβάνουν τους μεγάλους πιθήκους όπως τους γορίλες και τους χιμπατζήδες, αλλά και τα πιο μικρόσωμα ξαδέρφια τους, τους γίβωνες και λέμουρους. Τα ζώα αυτά είναι περιζήτητα ως τροφή, κατοικίδια ζώα, αλλά και για παραδοσιακά φάρμακα, ενώ ορισμένα καταλήγουν σε ιατρικά εργαστήρια ως πειραματόζωα.
«Στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, το κρέας του πιθήκου αποτελεί εκλεκτό και πανάκριβο έδεσμα. Στην Καμπότζη, πάλι, τα δύστυχα ζώα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων, ενώ τα πιο σπάνια και ακριβά είδη καταλήγουν στις αγορές της ΝΑ Κίνας», λέει ο κ. Μιτερμάγερ, που επισημαίνει ότι λίγες χιλιάδες δολάρια θα ήταν αρκετά για να ενισχυθούν οι πληθυσμοί των πιο απειλούμενων ειδών πρωτευόντων.
Τα πρωτεύοντα πέρασαν όλο τον 20ο αιώνα χωρίς να εξαφανισθεί ούτε ένα είδος τους. «Τα καθημερινά έξοδα του πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την προστασία των πρωτευόντων για την ερχόμενη δεκαετία», εκτιμά ο κ. Μιτερμάγερ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίνας, όπου η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αδιαφορία έχουν ήδη οδηγήσει σε εξαφάνιση το μοναδικό δελφίνι του Γιανγκτσέ. Η πρόσφατη ευαισθητοποίηση του κινεζικού κράτους για την τύχη του απειλούμενου χρυσού πιθήκου της επαρχίας Γιουνάν, όμως, οδήγησε στην εκπόνηση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μεθόδων προστασίας, που αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο.
«Οι πρωτοβουλίες των κινεζικών αρχών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πέτυχαν να εμπλέξουν τον τοπικό πληθυσμό, που παρακολουθεί τώρα τις ομάδες πιθήκων, με στόχο την καταγραφή των δραστηριοτήτων και την προστασία τους», καταλήγει ο κ. Μιτερμάγερ, που επισημαίνει ότι μία διεθνής εκστρατεία σωτηρίας των απειλούμενων με εξαφάνιση πρωτευόντων θα προσέφερε ιδανική ευκαιρία για εκπόνηση σχεδίων, με στόχο τη σωτηρία των τροπικών δασών.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου