Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

7 Οκτ 2007

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

H επιστήμη και η κοσμετολογία δεν χρειάζονται πια τα πειραματόζωα, όμως τα χρησιμοποιούν ακόμη και, συνήθως, τα κατακρεουργούν χωρίς νάρκωση! Πολλοί επιστήμονες παραδέχονται την κτηνωδία. {...}
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι καταγγελίες από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι παραπομπές και καταδίκες κρατών-μελών της Ε.Ε. (Ολλανδία, Βέλγιο κ.ά.) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη διακίνηση και χρήση αδέσποτων ή κλεμμένων κατοικίδιων, που βασανίζονται και πεθαίνουν άσκοπα σε εργαστήρια κλινικών ή βιομηχανιών καλλυντικών. Αποτελεί διαπίστωση και των ερευνητών διεθνών οργανώσεων.
Το έγκλημα συνεχίζεται και στις ΗΠΑ, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα, εφαρμόζοντας εναλλακτικές μεθόδους με αποτελέσματα πολύ πιο αξιόπιστα και θεαματικά. Πολλές ιατρικές σχολές σταμάτησαν τα πειράματα σε ζώα, ενώ πληθαίνουν παγκοσμίως οι απαιτήσεις γιατρών, ερευνητών, φοιτητών για μια ανθρωπιστική προσέγγιση των επιστημών της ζωής (Βιολογία, Ιατρική, Κτηνιατρική), με υψηλού επιπέδου εφαρμογές. Η χρήση φαρμάκων που δοκιμάστηκαν σε ζώα αποδείχτηκε επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρα για τους ανθρώπους (π.χ., τα φάρμακα Opren, Eraldin, Osmosin, Flosint, Paracetamol, Orabilex, Mel 29, Metaqualom, Stilboestrol, Flamanil προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και στη συνέχεια αποσύρθηκαν).
Η πλήρης αποτυχία θεραπείας του καρκίνου ήταν η συνέπεια εκατομμυρίων πειραμάτων σε ζώα, ενώ οι μεταγγίσεις και μεταμοσχεύσεις υπολογίζεται ότι καθυστέρησαν 200 χρόνια, λόγω ανάλογων παραπλανητικών δοκιμών. Το 86% των πειραματόζωων χειρουργείται χωρίς νάρκωση, είχε αποκαλυφθεί στο βιβλίο του κτηνιάτρου Richard Wrider, «Τα θύματα της επιστήμης».
Το ζήτημα δεν απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινή γνώμη λόγω λανθασμένης αντίληψης πως τα επιτεύγματα της ιατρικής οφείλονται στα πειραματόζωα. Η άγνοια μεγάλης μερίδας του κόσμου αφορά και τα βασανιστήρια που υφίστανται τα άτυχα ζώα πριν πεθάνουν και πεταχτούν στα σκουπίδια!
Υπέρμαχος των εναλλακτικών μορφών ιατρικής -αναγνωρισμένων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- ο καρδιολόγος κ. Γιώργος Χαριτάκης έχει επισημάνει: «Ο καρκίνος δεν κάνει ποτέ μετάσταση στα ζώα. Στα ξεπερασμένα πειράματα δεν λαμβάνονται υπόψη η ψυχική κατάσταση του πειραματόζωου κάτω από τις φοβερές συνθήκες μεταχείρισής του (που οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα) ούτε το οικογενειακό - κληρονομικό ιστορικό του ασθενούς, περιβάλλον, κακή διατροφή, στρες και πιθανές παρενέργειες».
Οι εναλλακτικές μέθοδοι συνίστανται σε καλλιέργεια κυττάρων ανθρώπινων ιστών, καλλιέργεια οργάνων, φαρμακολογία – κβαντιστική (χρήση μελέτης μοριακής δομής και υπολογιστών), χημική ανάλυση (μέθοδος χίλιες φορές πιο ευαίσθητη από τη χρήση ζώων), μαθηματικά μοντέλα για διεξαγωγή πειραμάτων χωρίς χρησιμοποίηση ζώων ή ανθρώπων (προσομοίωση του καρδιο-κυκλοφορικού συστήματος με κληρονομικά ελαττώματα, στένωση, εμφράγματα, καθώς και οργάνων, όπως πνεύμονες, νεφρά) κ.ά.
Ενα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, που θα σώσει από τα πειράματα 100.000 πειραματόζωα σε ετήσια βάση, με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμυρίων λιρών, προτίθεται να προωθήσει η βρετανική κυβέρνηση. Περιλαμβάνει τη χρήση εργαστηριακών μοντέλων ανθρώπινων ιστών, για τη μελέτη αντιμετώπισης του διαβήτη και παθήσεων του πνεύμονα.
Παράλληλα, από κονσόρτσιουμ επιστημόνων και φαρμακοβιομηχανιών με κυβερνητική υποστήριξη σχεδιάζεται η δημιουργία τράπεζας ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, για μελέτη της τοξικότητας ή μη νέων φαρμάκων πάνω στους ηπατικούς ιστούς.
Tης Μαρiας Παπαδημητρiου
Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: