Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

29 Νοε 2007

Δολοφονία δύο σπάνιων πιθήκων στη Μ. ΒρετανίαΖωολογικός κήπος στη Μ. Βρετανία έκανε ευθανασία σε δύο σπάνια πιθηκάκια, γιατί ήταν υπερβολικά επιθετικά


Για τα ζώα υπό εξαφάνιση, οι ζωολογικοί κήποι υποτίθεται πως προσφέρουν άσυλο. Μία μαϊμού macaque θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχερή να ζήσει σε ζωολογικό κήπο - μακρυά από θηρευτές και λαθροκυνηγούς.

Εκτός αν δεν καταφέρει να τηρήσει τους κανόνες του ζωολογικού κήπου όσον αφορά την καλή συμπεριφορά...στο κλουβί. Αυτή ήταν η περίπτωση στο ζωολογικό κήπο Newquay της Μ. Βρετανίας.

Χθες, οικολογικές οργανώσεις και ειδικοί για τα ζώα υπο εξαφάνιση, καταδίκασαν την αποφαση του ζωολογικού κήπου να θανατώσει δύο σπάνια πιθηκάκια μακάκι από την Ινδονησία, γιατί ήταν υπερβολικά επιθετικά.

Οι δύο αρσενικοί μακάκοι είναι δύο από τα τρία αρσενικά που μοιράζονται ένα κλουβί στο ζωολογικό κήπο, τον οποίο οι υπεύθυνοι περιγράφουν ως "μη-κερδοσκοπική εταιρεία που είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της παγκόσμιας άγριας ζωής και στην έμπνευση σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον"(!).

Στην αρχή τα δύο αρσενικά ζούσαν αρμονικά με τον τρίτο αρσενικό στο κλουβί αλλά αργότερα έγιναν επιθετικά και άρχισαν να μαλώνουν.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Στιούαρτ Μουιρ, δήλωσε πως οι προσπάθειες ανεύρεσης νέου χώρου φιλοξενίας για τους δύο πιθήκους δεν απέδωσαν. Υπερασπίστηκε την απόφαση για ευθανασία λέγοντας ότι τα δύο αρσενικά ήταν πολύ επιθετικά μεταξύ τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα χωρίσουν μόνιμα, κατάσταση που δεν μπορούσε να συνεχιστεί γιατί οι πίθηκοι δεν επιτρέπεται να είναι σε απομόνωση. Ο ζωολογικός μας κήπος, συνέχισε, θα συνεχίσει την αναπαραγωγή με άλλα ζώα και τις προσπάθειες και συνέχιση του είδους. Έπρεπε όμως να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τα ζώα αυτά, και να λάβουμε υπόψιν τι θα συνέβαινε αν ένα από τα δύο πέθαινε και άφηνε το άλλο ολομόναχο. Αφού ψάξαμε να τους βρούμε νέο σπίτι και δεν τα καταφέραμε αποφασίσαμε να τα θανατώσουμε. Είναι η μόνη λύση που μας απέμεινε. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε στο ζωολογικό κήπο νεαρά θηλυκά για τον έναν αρσενικό που θα απομείνει, κι έτσι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αναπαραγωγής".

Ο διευθυντής συνέχισε λέγοντας πως ήταν απίστευτα δύσκολη η απόφαση και τους προκαλεί μεγάλη λύπη που τα γεγονότα κατέληξαν εκεί, αλλά η αφοσίωσή τους στη διατήρηση του είδους είναι σημαντικότερη.

Οι μαύροι μακάκοι της Ινδονησίας συναντώνται στο νησί Σουλαουέσι και απειλούνται από τους κυνηγούς κυρίως γιατί το κρέας τους θεωρείται πολύ νόστιμο.
Το οικοσύστημά τους επίσης απειλείται από τον άνθρωπο, το κόψιμο των δασών για τη δημιουργία αγρότοπων και ξυλεία.

Οι μακάκοι είναι κοινωνικά πλάσματα που συχνά βρίσκονταν σε ομάδες των 100 και άνω ατόμων, πριν οι αριθμοί τους να μειωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

-----
Λιγότεροι από 100.000 μακάκοι ζουν σήμερα στη φύση.

Πηγή: Times Online

Διαβάστε παρόμοιες ιστορίες
Ποιά διάσωση των ειδών ;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: