Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

26 Μαΐ 2009

Οι χορτοφάγοι θα σώσουν τη Γη


Οι χορτοφάγοι θα σώσουν τη Γη
Η εκτροφή ζώων χρειάζεται πολύ νερό και επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Μαΐου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4517221&ct=2

Για πολλές δεκαετίες οι απόψεις όσων επιχειρηματολογούσαν κατά της κατανάλωσης του κρέατος έβρισκαν θέση μόνο στα περιοδικά των χορτοφάγων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η χορτοφαγία έχει γίνει κάτι περισσότερο από διατροφική επιλογή. Είναι ένας τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης.

Την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Γάνδης, στο Βέλγιο, πήρε μια κάπως περίεργη απόφαση με την καθιέρωση μιας ημέρας χορτοφαγίας κάθε εβδομάδα. Πίσω από την απόφαση δεν βρίσκεται κάποιου είδους ανησυχία για την υγεία των δημοτών, αλλά μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δείχνουν ότι η μαζική εκτροφή ζώων που προορίζονται για την κατανάλωση κρέατος ευθύνεται περίπου για το ένα πέμπτο των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η απόφαση, λοιπόν, έχει ως στόχο τη σωτηρία του πλανήτη. Και βρήκε στη Γάνδη την ενθουσιώδη αποδοχή όλων των δημοτών- ενδεχομένως με μοναδική εξαίρεση τους κρεοπώλες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας δημοσίευσε αυτές τις μελέτες το 2006. Και όπως σημειώνει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Τρίστραμ Στιούαρτ, συγγραφέας του βιβλίου «Η αναίμακτη επανάσταση: μια πολιτιστική ιστορία της χορτοφαγίας από το 1600 έως τις ημέρες μας», αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το 2008, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι μέσα σε 12 μήνες αφανίστηκαν 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών δασών του Αμαζονίου λόγω των κτηνοτρόφων και των παραγωγών σόγιας που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους την ευρωπαϊκή αγορά. Πριν από μερικούς μήνες, η Ραγέντρα Παχάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές, κάλεσε τους καταναλωτές να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για το κρέας που καταναλώνουν.

Η κατανάλωση
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι χορτοφάγος. Η θέση της, ωστόσο, δεν οφείλεται στις προσωπικές επιλογές της. Από τη δεκαετία του 1970 η κατανάλωση κρέατος στον κόσμο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ για την εκτροφή ζώων καταναλώνεται διακόσιες φορές περισσότερο νερό σε σχέση με την καλλιέργεια σιταριού. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα στοιχεία βάρυναν στην απόφαση του Δήμου της Γάνδης, αλλά και στην πολιτική που επιχειρούν να υιοθετήσουν κρατικές αρχές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, ο Δήμος του Κάμντεν στην Περιφέρεια του Λονδίνου κάλεσε τα σχολεία και τους οίκους ευγηρίας να βγάλουν από το μενού τους το κρέας. Τον περασμένο Ιανουάριο στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κάλεσε τους Γερμανούς να στραφούν στη μεσογειακή δίαιτα και να καταναλώνουν κρέας μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Οι Πυθαγόρειοι και οι χριστιανικές εκκλησίες

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ μπορεί να ακούγονται καινοφανείς σήμερα.

Αλλά, όπως, υπενθυμίζει ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από εκστρατείες κατά της κατανάλωσης του κρέατος, αν και οι λόγοι δεν ήταν φυσικά περιβαλλοντικοί. Πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια οι Πυθαγόρειοι απαγόρευαν την κατανάλωση κρέατος, ενώ στην Ευρώπη οι χριστιανικές Εκκλησίες έχουν καθιερώσει με τη νηστεία εδώ και πολλούς αιώνες μία ή δύο ημέρες αποχής την εβδομάδα από το κρέας και σε κάποιες περιπτώσεις από ζωικά προϊόντα και ψάρι. Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, δύο συνεχόμενες κακές σοδιές στη Βρετανία προκάλεσαν ελλείψεις στα τρόφιμα. Η λαϊκή απαίτηση από τους πλουσίους ήταν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, για να περισσέψουν μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών και δημητριακών για τους φτωχούς. Αυτήν τη φορά δεν είναι η φιλοσοφία, η θρησκεία ή η φτώχεια που απαιτούν το εμπάργκο στο κρέας, αλλά ο ίδιος ο πλανήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: