Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

2 Σεπ 2008

Ψυχολογικά προβλήματα στους χιμπατζήδες που υπόκεινται σε ιατρικά πειράματα


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

ΟΙ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ που υποβάλλονται σε ιατρικά πειράματα, πάσχουν από παρόμοια ψυχιατρικά συμπτώματα με εκείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που υπόκεινται σε βασανιστήρια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν τη συμπεριφορά 116 χιμπατζήδων οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί σε έρευνες, ανακάλυψαν ότι το 95% αυτών παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα διακριτά συμπτώματα συμπεριφοράς που δείχνουν οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από μετατραυματικό στρες. «Υπάρχουν προφανείς διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη, όμως είναι φανερό ότι αυτοί οι χιμπατζήδες υποφέρουν από χρόνια προβλήματα», επισήμανε ο δρ Χόουπ Φερντόουσιαν, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών βασανιστηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 80% των χιμπατζήδων παρουσίασε συμπτώματα νευρικότητας και τουλάχιστον οι μισοί έδειξαν συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλοί χιμπατζήδες απέφευγαν περιοχές στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν, είχαν εκρήξεις θυμού, είχαν διαταραχές στον ύπνο και διακρίνονταν από αντικοινωνικότητα.

Τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία εξέτασαν οι επιστήμονες ζουν σε ένα καταφύγιο στις Ην. Πολιτείες, αλλά η ασυνήθιστη συμπεριφορά τους αποτελεί πηγή ανησυχίας, αρκετά χρόνια μετά τα πειράματα στα οποία είχαν συμμετάσχει. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας παρουσιάζονται σήμερα σε διεθνές συνέδριο στο Εδιμβούργο και θα χρησιμοποιηθούν για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να απαγορευτούν τα πειράματα σε χιμπατζήδες σε όλη την Ευρώπη. Αν και έχουν απαγορευτεί στη Βρετανία από το 1998, είναι νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις Ην.Πολιτείες δεν υπάρχει απαγόρευση στη χρήση χιμπατζήδων για ερευνητικούς ιατρικούς σκοπούς και περίπου 1.200 στον αριθμό είναι πειραματόζωα στις μέρες μας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: