Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

10 Δεκ 2007

Freegans


Freegans, oι νέοι τροφορακοσυλλέκτες

Από την Καθημερινή
Tης Μαργαριτας Πουρναρα


«Εχω πάρει μια συνειδητή απόφαση. Να μην υπακούω στην εντολή να αγοράζω ό,τι βρω μπροστά μου. Ειναι ένα μποϊκοτάζ στην καταναλωτική κοινωνία. Εχουμε αφεθεί σε κάθε είδους σπατάλη, δολοφονώντας τον πλανήτη μας». Φράσεις που μοιάζουν εντελώς κοινότυπες. Με μια διαφορά όμως. Η γυναίκα που έκανε τις δηλώσεις αυτές στην εφημερίδα «El Pais» ανήκει στο κίνημα των Freegan της Νέας Υόρκης. Αναζητά -από άποψη- την τροφή της στα σκουπίδια. Τουλάχιστον 14.000 άτομα που ζουν στην αμερικανική μητρόπολη διατρέφονται καθημερινά με αυτά που πετούν στους δρόμους, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστιατορίων.

Το ψωμί είναι ένα είδος σε αφθονία στους κάδους. Τα λαχανικά καθαρά και συκευασμένα. Το ίδιο και διάφορες παρτίδες με ρύζι, ζυμαρικά, κονσέρβες και λοιπά προϊόντα που έφυγαν από τα ράφια, διότι παρήλθε η ημερομηνία λήξης, αλλά μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν την επόμενη ημέρα. Αυτό συνοπτικά είναι το μενού των freegans, οι οποίοι ψάχνουν σε κάδους και σε σακούλες, για να βρουν το μεσημεριανό και το βραδινό τους. Οι μοντέρνοι τροφορακοσυλλέκτες πήραν το όνομά τους από τον συνδυασμό των λέξεων «vegan» (χορτοφάγοι) και «free» (ελεύθεροι). Δεν είναι άστεγοι, ούτε ανεπάγγελτοι, ούτε πεινασμένοι, ούτε απόκληροι της κοινωνίας. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που κάποτε αμείβονταν αδρά ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά σιχάθηκαν την καταναλωτική μανία και τη συσσώρευση πλούτου.

Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ισπανικής El Pais περιγράφει την καθημερινότητα των freegans. Μην φανταστείτε ότι τρώνε υπολείμματα μακαρονιών και μισοάδειες κονσέρβες. Πολλά από τα τρόφιμα που εντοπίζουν στα σκουπίδια απευθύνονται σε γκουρμέ. Αλλά απλώς δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση που απαιτείται, για να πουληθούν. Φρούτα που δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή χρώμα, λαχανικά που δεν δείχνουν άψογα κ.ο.κ. Απλώς τα σούπερ μάρκετ και οι αλυσίδες τροφίμων τα ξεφορτώνονται γρήγορα μόλις παραλάβουν τις πιο φρέσκιες παρτίδες. Η Ισπανίδα δημοσιογράφος που πέρασε μερικές ημέρες με μέλη του κινήματος, βγήκε προς άγραν γεύματος αργά το βράδυ στο Μανχάταν και έφαγε και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Τα βρήκε όλα μια χαρά.

Οι Freegans δεν είναι βουτηγμένοι στη μιζέρια αλλά στην πολιτικοποιημένη σκέψη. Αλλωστε έχουν τα στατιστικά στοιχεία με το μέρος τους: Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας το 40% των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ καταλήγει στα απορρίμματα και όχι στα στομάχια των Αμερικανών. Σκανδαλώδης διαπίστωση αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από πείνα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ετσι τα μέλη κάνουν ότι μπορούν, για να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεόνασμα τροφής που πάει χαμένο. Σε πολλές προηγμένες χώρες – ακόμα και στην Ελλάδα – λειτουργούν ορισμένες τράπεζες τροφίμων που αναδιανείμουν τα τρόφιμα που δεν θέλουν τα σούπερ μάρκετ σε οικογένειες και άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ορισμένες φορές μαγειρεύονται συσσίτια από τα περισσευούμενα αλλά δυστυχώς αυτό το σύστημα δεν είναι ανεπτυγμένο επαρκώς.

Τα μέλη του κινήματος δεν περιορίζουν τη φιλοσοφία της οικονομίας μόνο στο φαγητό. Ντύνονται με ρούχα από δεύτερο χέρι, κυκλοφορούν με ποδήλατο και σε γενικές γραμμές κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να μην επιβαρύνουν τον πλανήτη που υποφέρει...

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://freegan.info/
http://www.bbc.co.uk/london/content/articles/2006/01/06/insideout_freegans_feature.shtml
http://www.emoware.org/dumpster-diving.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Freegan

Δεν υπάρχουν σχόλια: