Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

16 Δεκ 2007

Ενοικιάζονται σκυλιά με την... ώρα



της Σαντυς Τσαντακη/ .sandytsantaki@kathimerini.gr

Στην Ελλάδα δεν υιοθετούμε αδέσποτα. Τα ταλαιπωρούμε, τα κρύβουμε, τα βασανίζουμε, και μετά τα αφανίζουμε. Αγοράζουμε σκυλιά και γατιά και μόλις τα βαρεθούμε τα αφήνουμε στον δρόμο, σε κάποιο χωράφι, σε κάποιο νησί, με το άλλοθι μιας καλύτερης ζωής. Και τώρα που εδώ και ένα χρόνο η Αμερική και τώρα η Αγγλία ανακαλύπτουν τη μόδα της ενοικίασης κατοικιδίων, ευχόμαστε η ζωοφιλία ορισμένων να σταθεί πιο δυνατή από την ανάγκη μας για επιδειξιομανία με ένα τσιουάουα σαν αξεσουάρ τσέπης της ημέρας ή ακόμη και της νύχτας.

Τα ζώα δεν γεννήθηκαν για να τυλίγονται σε πακέτα δώρων για τα Χριστούγεννα. Ούτε τα φέρνει ο Αγιος Βασίλης με το έλκηθρό του από την καμινάδα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ξέρατε όμως ότι υπάρχει τώρα και εταιρεία που υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε για όσους αγαπούν τα ζώα αλλά φοβούνται τη... δέσμευση; Κάτι μας θυμίζει αυτό... Μπορείτε, λοιπόν, σύμφωνα με την Fluxpetz, «το ευέλικτο πρόγραμμα κατοχής κατοικιδίων» να γίνετε κι εσείς μέλη για να «νοικιάσετε το τέλειο σκυλάκι χωρίς να φοβάστε ότι θα σας ροκανίσει το τηλεκοντρόλ ή θα λερώσει με τις πατούσες του το χαλί».

Αρκεί να δώσετε 40 δολάρια και στο τέλος της ημέρας συμβίωσης με το «αγαπημένο» σας κατοικίδιο, ο υπεύθυνος της εταιρείας -μάλλον ο μπόγιας- θα έρθει να το παραλάβει για να το οδηγήσει στο κέντρο φύλαξης ενοικιαζόμενων σκύλων. Αυτό κι αν μοιάζει παρανοϊκό. Αν η πρώτη επίσκεψη κρίθηκε επιτυχημένη (από ποιον ακριβώς;), τότε ο ίδιος σκύλος μπορεί να «κλειστεί» και για επόμενη επίσκεψη. Αν ο ιδιοκτήτης παρόλ’ αυτά, το αφεντικό, ο ενδιαφερόμενος δηλώσει έτοιμος για αλλαγή, μπορεί απλώς να ζητήσει ένα λαμπραντόρ αντί για ένα μπόστον τεριέ ή ένα μπόρντερ κόλεϊ.

«Ολα μας τα μέλη αγαπούν τα σκυλιά, αλλά συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να τους αφοσιωθούν όσο θα ήθελαν», λέει η ιδρύτρια της εταιρείας, Μαρλένα Θερβάντες, η οποία ετοιμάζεται να λανσάρει την ιδέα και στο Λονδίνο την άνοιξη του 2008. «Μπορεί να είναι ένα 5χρονο κορίτσι που θέλει σκυλάκι αλλά οι γονείς του δουλεύουν πολλές ώρες και μια 65χρονη γυναίκα που δεν είναι σε θέση να βγάζει τον σκύλο βόλτα δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα».

Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί μάλλον τι βιώνει ο σκύλος που πηγαινοέρχεται διαρκώς και αλλάζει χέρια, οικογένειες, μυρωδιές, συνήθειες... Ο Πιτ Γουέντερμπερν, ειδικός στα κατοικίδια, λέει: «Τα σκυλιά δεν είναι παιχνίδια, να τα βάζεις στην ντουλάπα όταν δεν έχεις χρόνο να παίξεις μαζί τους. Αν δεν έχεις χρόνο ή χώρο για ένα σκύλο, τότε πάρε μια γάτα ή ένα ενυδρείο». Ή τίποτα καλύτερα. H Πόλα Γκριβς, ιδρύτρια του Pet Search UK, λέει: «Το να μοιράζεσαι κατοικίδια είναι φρικτή ιδέα. Αν δεν μπορείς να εντάξεις ένα ζωάκι στην υπόλοιπη οικογένεια, τότε δεν θα έπρεπε να έχεις ένα.

Τα σκυλιά έχουν αισθήματα, δένονται με τους ανθρώπους, μαραζώνουν αν δεν νιώθουν καλά. Σίγουρα δεν βοηθάει αν μοιράζεσαι τον σκύλο σου με την κυρία της διπλανής πολυκατοικίας».

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: