Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

2 Δεκ 2007

Κυνομαχίες στην Αττική



Νεκρά και τραυματισμένα σκυλιά εντόπισαν πολίτες σε χοιροστάσιο του Μαρκοπούλου

Του Γιαννη Ελαφρου

Κυνομαχίες στην Ελλάδα, με θύματα ζώα και θύτες αδίστακτους ρέκτες του αίματος και του κέρδους; Μην βιαστείτε να πείτε ότι όλα αυτά ανήκουν στο βάρβαρο παρελθόν του ανθρώπινου είδους, γιατί η βαρβαρότητα εισβάλλει ξανά στη ζωή μας, πατώντας πάνω στη γενικευμένη βαναυσότητα και τον ανταγωνισμό δίχως όρια. Οπως ακριβώς στις «αρένες» της κυνομαχίας. Μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις βρέθηκαν στα ίχνη κυκλώματος κυνομαχιών. Αλλά, παρότι ειδοποίησαν τις αρχές και έβαλαν τα «κυνηγόσκυλα» του νόμου στα ματωμένα ίχνη, αυτά έμειναν... στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα. Δυστυχώς, οι κυνομαχίες είναι καλά προστατευόμενες και γι’ αυτό σπάνια έρχονται και στο φως, σπανιότατα δε δικάζονται.

Από τις αρχές του καλοκαιριού κάτοικοι της περιοχής του Μαρκοπούλου είχαν παρατηρήσει ένα χοιροστάσιο, όπου φυλάσσονταν υπό πολύ άσχημες συνθήκες αρκετά σκυλιά, ανάμεσά τους πιτ μπουλ (μία ράτσα που συνδέεται άμεσα με κυνομαχίες). Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής παρατήρησης του χώρου, οι κάτοικοι λένε ότι τα σκυλιά ανανεώνονταν. Τα περισσότερα δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Μερικά γύριζαν τραυματισμένα, σε άθλια κατάσταση, έχοντας εμφανή τα σημάδια άγριας μάχης με άλλο ζώο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι κάτοικοι ειδοποίησαν φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες πήγαν στον χώρο και βρέθηκαν μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα: πεθαμένα σκυλιά, δεμένα με αλυσίδα και άλλα τραυματισμένα βαριά, ένα κεφάλι από αποκεφαλισμένο σκυλί, κομματιασμένα μέλη από σκύλους, ακόμα και άλογα σε άθλια κατάσταση. Κόλαση!

Οι πολίτες αποφάσισαν να απευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα του Μαρκοπούλου και να καταγγείλουν το γεγονός. Κάτω από την επιμονή τους, αστυνομικά όργανα πήγαν στο χοιροστάσιο και αντίκρισαν τις ίδιες αποτρόπαιες σκηνές. Αντί όμως να επέμβει αυτεπάγγελτα η αστυνομία και να μηνύσει τους ιδιοκτήτες του χώρου, τους οποίους εύκολα μπορούσε να βρει σε ένα μικρό τόπο όπως το Μαρκόπουλο, παραπέμποντας άμεσα την υπόθεση στον εισαγγελέα για μία σειρά αδικημάτων (σταβλισμός ζώων χωρίς άδεια, κακοποίηση και βασανισμός ζώων, εξέταση ενδεχόμενου συμμετοχής σε κυνομαχίες κλ.π.), δεν έκανε τίποτα, αλλά απλά συνέστησε στους πολίτες «ελάτε αύριο με τον δικηγόρο σας»!

Οι πολίτες όντως επέστρεψαν, κατέθεσαν μήνυση «κατά αγνώστων», αλλά τα νεκρά ζώα και όλα τα θλιβερά λείψανα είχαν κάνει φτερά από το χοιροστάσιο. Ο χώρος είχε στοιχειωδώς καθαριστεί και οι συνθήκες σταβλισμού των εναπομεινάντων ζώων είχαν βελτιωθεί. Παράξενη αλήθεια «σύμπτωση» της καταγγελίας στο αστυνομικό τμήμα και της εξαφάνισης των στοιχείων... «Ακόμα περιμένουνε ενημέρωση για την πορεία της μήνυσης που καταθέσαμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε ενημερωθεί για καμία ενέργεια των αρχών σχετικά», λέει στην «Κ» η κ. Αμαλία Μουτούση, δικηγόρος, έμπειρη σε θέματα προστασίας των ζώων. «Ακόμα και την επόμενη ημέρα υπήρχε σκυλί που έφερε τραύματα από δαγκωματιές σε έμπυο κατάσταση, γεγονός που δείχνει ότι πήρε μέρος σε μάχες».

Εξαφανίζονται αδέσποτα

Λίγες ημέρες μετά, στις 2 Νοεμβρίου, κατατέθηκε καταγγελία για το ίδιο θέμα και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Pitbull-Club.gr και Pitbull-Rescue.gr, στην οποία αναφερόταν και το όνομα του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του χοιροστάσιου. Τα έμπειρα φιλοζωικά σωματεία δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για χώρο προετοιμασίας για κυνομαχίες. Στο έγγραφό τους μάλιστα προς τη νομαρχία περιλαμβάνεται και μια ακόμα πολύ σοβαρή καταγγελία: «παρατηρείται μυστηριώδης εξαφάνιση αδέσποτων από τον Δήμο Μαρκοπούλου και όμορους δήμους, τα οποία αργότερα βρίσκονται φαγωμένα, βασανισμένα, ή και κρεμασμένα... Φαίνεται ότι τα χρησιμοποιούσαν ως λεία για την εκμάθηση των πιτ μπουλ»! Σκηνές φρίκης στη γειτονιά της Αθήνας.

«Υπάρχουν καταγγελίες για κυνομαχίες τα τελευταία δύο - τρία χρόνια», μας λένε υπάλληλοι της νομαρχίας, σημειώνοντας όμως ότι οι δικές τους υπηρεσίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πετυχημένες αυτοψίες, δηλαδή την ώρα τέλεσης του εγκλήματος. «Χρειάζονται πάρα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, που δεν έρχονται λόγω φόβου. Εκτός αυτού το δικό μας ωράριο τελειώνει το μεσημέρι. Από ’κεί και πέρα χρειάζεται άδεια του νομάρχη».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ασυδοσία των κυκλωμάτων μένει ακατάβλητη. Ετσι, μετά την ανακάλυψη (και την «κάθαρση» του πρώτου χώρου στο χοιροστάσιο) βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα πολλά πιτ μπουλ, άλλα δεμένα και άλλα ελεύθερα, μαζί με άλλα σκυλιά. Μεταξύ των ζώων υπήρχαν ορισμένα που ήταν βαριά τραυματισμένα από κυνομαχίες. Και αυτά εξαφανίστηκαν μετά τον εντοπισμό τους.

Τα αιματοβαμμένα ραντεβού

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου δρουν κυκλώματα που οργανώνουν κυνομαχίες. Κτηνίατροι της περιοχής ξέρουν πολλά, καθώς τους πηγαίνουν συχνά σκυλιά για «ράψιμο». Τα αιματοβαμμένα ραντεβού στήνονται τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου συνήθως, σε χώρους που αλλάζουν διαρκώς. Πάντως πληροφορίες θέλουν να έχει χρησιμοποιηθεί σαν αρένα ο βιολογικός καθαρισμός, που δεν λειτουργεί, κοντά στη χωματερή των λατομείων.

«Τα κυκλώματα των κυνομαχιών δεν είναι απλά βασανιστές ζώων. Πρόκειται για αδίστακτα δίκτυα, όπου κυκλοφορεί πολύ χρήμα. Τα πιο άγρια ένστικτα έρχονται στην επιφάνεια, απειλώντας όποιον τους πλησιάσει», λέει στην «Κ» η κ. Κλέα Μοργιανού, από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία. «Φαίνεται ότι συχνά βρίσκονται αναμεμειγμένοι και ευυπόληπτοι πολίτες, υπεράνω πάσης υποψίας, ενώ πολλές φορές φθάνουν καταγγελίες για κάλυψη και από αστυνομικές αρχές».

Ενα πέπλο φόβου καλύπτει κάθε αναφορά στην κυνομαχία. «Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοια πράγματα στη γειτονιά μας και να τα καλύπτουμε», τονίζει η κ. Χριστιάνα Φράγκου, νομαρχιακή σύμβουλος ανατολικής Αττικής. «Εξάλλου συχνά τα κυκλώματα αυτά συνδέονται και με άλλες παράνομες πράξεις, όπως μαύρη αγορά κάθε είδους».

Πώς αντιμετωπίζουν τα πιτ μπουλ στην Ευρώπη

Τι γίνεται με τα πιτ μπουλ και άλλες ράτσες σκύλων που χρησιμοποιούνται σε κυνομαχίες ή άλλες επικίνδυνες πρακτικές:

Γερμανία: Απαγορεύονται

Μεγάλη Βρετανία: Απαγορεύονται

Βέλγιο: Απαγορεύονται

Ιταλία: Απαγορεύονται

Δανία: Απαγορεύονται

Ισπανία: Απαγορεύονται

Πορτογαλία: Απαγορεύονται

Ελβετία: Απαγορεύονται στα περισσότερα καντόνια

Νορβηγία: Προς ψήφιση νόμος για απαγόρευση

Ολλανδία: Απαγορεύονται οι περισσότερες επικίνδυνες ράτσες

Γαλλία: Απαιτείται άδεια και αυστηρός έλεγχος

Πολωνία: Απαιτείται άδεια και αυστηρός έλεγχος

Ελλάδα: Κανένας έλεγχος

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/12/2007_250864

Όχι που θα έλειπε το ....'σπορ' από την Ελλάδα.
Απλά τα έχουν κάνει πλακάκια με την αστυνομία, όπως γίνεται συνήθως.

Και το θέμα δεν είναι να απαγορευθούν τα πιτ μπουλ...Σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ αποφάσισαν την ευθανασία όλων των πιτμπουλ προκειμένου να σταματήσουν οι κυνομαχίες... Δεν φταίνε όμως τα ζωντανά. Οι ανεγκέφαλοι άνθρωποι φταίνε.

Ο κάτοικος που ξέρει και δεν μιλά, ο κτηνίατρος που ράβει το σκυλί μετά την κυνομαχία και κρατά το στόμα του κλειστό, οι υπεύθυνοι του δήμου και φυσικά η αστυνομία, που ακόμη μία φορά καλύπτει τέτοια αίσχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: