Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

19 Μαρ 2009

Meatοut Day

Στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες, διοργανώνουν Meat out εκδηλώσεις με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, προτείνοντας ταυτόχρονα θρεπτικές και γευστικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν όλα τα ζωικά προϊόντα.

Το Meatοut είναι μια διεθνής κίνηση που ξεκίνησε το 1985 από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το FARM, με στόχο να προωθήσει μια θρεπτική και ηθική διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, και μη επεξεργασμένα δημητριακά. Η φιλοσοφία πίσω από τη vegan διατροφή, σύμφωνα με τον FARM, είναι η σωτηρία των ζώων, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξάλειψη του λιμού και η βελτίωση της υγείας μας. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν καθημερινά να γίνουν φυτοφάγοι.

Πιο συγκεκριμένα:
1) Οι συνθήκες διαβίωσης και η διαδικασία σφαγής των ζώων παραγωγής είναι απάνθρωπες και σοκαριστικές. Η ολοένα και αυξανόμενη προσφορά και ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά έχει μετατρέψει την κτηνοτροφία σε βιομηχανία όπου τα ζώα αντιμετωπίζονται σα μηχανές παραγωγής κι όχι σαν αισθανόμενα όντα.
Κόβοντας το κρέας γλιτώνουμε εκατομμύρια ζώα από την αιχμαλωσία, το συνωστισμό, τη στέρηση, τον ακρωτηριασμό, την ταλαιπωρία των μετακινήσεων και τη φρικτή σφαγή, ενώ προάγουμε τη φιλοσοφία της μη βίας και μια ειρηνική στάση ζωής.

http://www.all-creatures.org/anex/index.html
http://www.vgt.at/index_en.php
http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4
(Προσοχή! Οι εικόνες και το video είναι πολύ σοκαριστικές.)

2) Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 20% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (πιο πολύ κι από τις μεταφορές!) καθώς και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξαιτίας της εκχέρσωσης για δημιουργία βοσκότοπων, της υπερβόσκησης, της υπερβολικής κατανάλωσης νερού καθώς και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Μεταξύ 1996 και 2006 εχκερσώθηκαν 10.000.000 εκτάρια δάσους του Αμαζονίου για δημιουργία βοσκοτόπων, ενώ το μισό από το νερό που καταναλώνεται πηγαίνει στην κτηνοτροφία (για 1 κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζονται 22.000 λίτρα νερού).
Κόβοντας το κρέας βοηθάμε στη διατήρηση των δασών, των αγρών και της άγριας ζωής και μειώνουμε τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=759190&lngDtrID=252
http://www.eatlowcarbon.org/
http://news.mongabay.com/2009/0129-brazil.html
http://www.unibas.it/desertnet/dis4me/issues/issue_overgrazing_gr.htm
http://vegetarian.about.com/od/vegetarianvegan101/f/waterpollution.htm

3) Το 25% του πληθυσμού της γης υποσιτίζεται. Η γη χρησιμοποιείται για να παραχθούν ζωοτροφές, όπως δημητριακά και σόγια, ενώ αυτές θα μπορούσαν να θρέψουν τον υποσιτιζόμενο πληθυσμό. Για ένα κιλό κρέατος απαιτείται γη που θα μπορούσε να παράξει έξι κιλά δημητριακών, εννιά κιλά ρυζιού ή δώδεκα κιλά οσπρίων.
Κόβοντας το κρέας εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες δημητριακών και σόγιας που δίνονται ως τροφή στα ζώα, τα οποία καταναλώνουν πολύ περισσότερη τροφή από αυτή που παράγουν. Κάθε φυτοφάγος «απελευθερώνει», κατά μέσο όρο, γη που θα μπορούσε να θρέψει 19 ακόμα ανθρώπους.

http://www.downtoearth.org/articles/end_hunger.htm
http://www.vegetarianaction.org.au/Refs/RFHunger.htm
http://www.guardian.co.uk/uk/2002/dec/24/christmas.famine

2. Η κρεοφαγία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικών και κάποιων μορφών καρκίνου. Στα ζώα χορηγούνται ορμόνες ανάπτυξης και πάχυνσης και στη συνέχεια αντιβιοτικά, λόγω των διαφόρων λοιμώξεων που παθαίνουν από τις μη φυσιολογικές συνθήκες εκτροφής, και όλα αυτά με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον άνθρωπο.
Κόβοντας το κρέας μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο των παραπάνω ασθενειών, αποκτούμε καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια!

http://www.weightlossresources.co.uk/diet/vegetarian.htm
http://www.annecollins.com/vegetarian-diet-health-benefits.htm
http://www.veganoutreach.org/whyvegan/health.html

Το ΠΟΦΥΖΩ σε συνεργασία με το ΑΝΙΜAL NET του Facebook και άλλους ανεξάρτητους πολίτες στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, διοργανώνοντας αντίστοιχη εκδήλωση στις 21 Μαρτίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ. στις αρχές της Ερμού. Καλούμε τον κόσμο να σταθεί κριτικά απέναντι στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, να μελετήσει τα οφέλη της φυτικής διατροφής και να αρχίσει να την εφαρμόζει στη ζωή του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Πηγές
http://www.meatout.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: