Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

10 Μαρ 2009

Άλλη μία αρκούδα νεκρή από σφαίρα πυροβόλου

20 ΖΩΑ ΝΕΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Άλλη μία αρκούδα νεκρή από σφαίρα πυροβόλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 στα ΝΕΑ


ΝΕΚΡΗ, ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ από πυροβόλο όπλο μέσα στο προστατευμένο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου, βρέθηκε νεαρή αρκούδα. Το νέο περιστατικό θανάτωσης αρκούδας από ανθρώπινο χέρι σημειώθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βοτονοσίου του Δήμου Μετσόβου, και μάλιστα στο τέλος της χειμερινής περιόδου- φαινόμενο ασυνήθιστο.

Το πτώμα του άτυχου αρσενικού ζώου, ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους 70 κιλών, βρήκε υπάλληλος του Δασαρχείου Μετσόβου, ο οποίος ενημέρωσε τους υπευθύνους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ. Από την αυτοψία που διενήργησε ο δημοτικός κτηνίατρος, αλλά και η κτηνίατρος της οργάνωσης, διαπιστώθηκε πως το ζώο έφερε διαμπερές θανατηφόρο τραύμα από πυροβόλο όπλο στον λαιμό και τον θώρακα.

Το δε γεγονός ότι βρέθηκε νεκρό κοντά σε ρεματιά και όχι πολύ μακριά από μόνιμες στάνες, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν μάλλον οι εποχικές ζημιές που προκαλεί η αρκούδα όταν αναζητά τροφή. Εξαιρετικά ανησυχητικό, εξάλλου, θεωρούν τα μέλη της οργάνωσης το γεγονός ότι τα πέλματα του ζώου ήταν σχεδόν άφθαρτα, κάτι που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανότατα εκδιώχθηκε βίαια από τη φωλιά του προτού ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη. Κι όλα αυτά σε μία περιοχή, όπου το είδος βρίσκεται υπό ενισχυμένο καθεστώς προστασίας.

Απροστάτευτες
Αυτό όμως που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι πρόκειται για το εικοστό περιστατικό θανάτωσης αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου από πέρσι το καλοκαίρι και μία από τις ελάχιστες φορές που οι απώλειες αρχίζουν τόσο νωρίς την άνοιξη. Μόλις προ ημερών, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και άλλο κρούσμα στην περιοχή του όρους Βίτσι, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες από το περασμένο φθινόπωρο. Το πτώμα του άτυχου ζώου, που βρήκε τραγικό θάνατο από σκάγια πυροβόλου όπλου, εντόπισε μέλος τής οργάνωσης Καλλιστώ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τοιχίου του Δήμου Βιτσίου.

«Τα κρούσματα παράνομης εξόντωσης αρκούδας δυστυχώς αυξάνονται διαρκώς, χωρίς αυτό να αφυπνίζει τους υπευθύνους για την επιβολή κυρώσεων στους υπαιτίους, αλλά και για την ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων. Καμία υπόθεση δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσιδικήσει, αφήνοντας ένα απόλυτα προστατευμένο είδος, όπως είναι η αρκούδα, τελείως απροστάτευτο στην αυτοδικία των ανθρώπων και την αναποτελεσματικότητα των θεσμών», τόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Ηλιάνα Μπουσιάκη. Η Καλλιστώ έχει υλοποιήσει πρόγραμμα παρακολούθησης της πανίδας του εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του πάρκου και έχει επανειλημμένα επισημάνει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών φύλαξης της περιοχής, καθώς και την ανάγκη προώθησης των γεωργικών ενισχύσεων στους παραγωγούς που πλήττονται από τις ζημιές που προκαλούν τα άγρια ζώα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: