Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

10 Μαρ 2009

Ιστορίες κρατουμένων σε ζωολογικούς κήπους

Δημοσίευμα και φωτό από το ΕΘΝΟΣ

Αν σας εντυπωσιάζει το... μπαϊλντισμένο ύφος της εικονιζόμενης αρκούδας που έχει σωριαστεί με τόσο πλαδαρό στυλ πάνω στον τεχνητό βράχο του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας, μάλλον έχετε ξεχάσει μια λεπτομέρεια: ότι η αρκούδα αυτή θα έπρεπε να κοιμάται εδώ και... τρεις μήνες τουλάχιστον!

Ολες οι ελεύθερες αρκούδες του βόρειου ημισφαιρίου βρίσκονται σε χειμερία νάρκη - κάτι που δεν ισχύει όμως για τις αρκούδες του ζωολογικού κήπου της πολωνικής πρωτεύουσας και όχι μόνο, καθώς η άφθονη καθημερινή τροφή και φυσικά οι κατά πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες του φυσικού περιβάλλοντος δεν θέτουν σε κίνηση τους μηχανισμούς της χειμερίας νάρκης που αποσκοπούν ακριβώς στην οικονομία δυνάμεων σε μια εποχή δυσκολίας εξεύρεσης τροφής. Με τρεις μήνες αϋπνία όμως ακόμη και μια αρκούδα πλήττει...

http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=11391&subid=2&tag=8452&pubid=2642786

__________________
Είναι τραγικό το τι αφύσικες καταστάσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Και η πλειοψηφία των ανθρώπων -μέσα στο μικρό τους το μυαλό- θεωρούν πως τέτοιες εγκαταστάσεις προστατεύουν τους 'φυλακισμένους' τους. Το τραγικό είναι πως η παραπάνω αρκούδα μάλλον δεν πάσχει απλά από πλήξη...αλλά από κατάθλιψη όπως τα περισσότερα ζώα που αναγκάζονται σε εγκλεισμό προς χάριν του κέρδους και της ανθρώπινης...περιέργειας.

Και η βλακεία των 'ειδικών' συνεχίζεται...


Χιμπατζής σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας σχεδίαζε επιθέσεις κατά των επισκεπτών καθημερινά. Πριν ανοίξει ο ζωολογικός κήπος μάζευε πέτρες και άλλα πυρομαχικά και μόλις μαζεύονταν οι επισκέπτες άρχιζε να τους πετροβολεί. Τα ξεσπάσματα θυμού του ζώου ποτέ δεν είχαν στόχο τους συγκατοίκους του στο κλουβί παρά μόνο τα ανθρωποειδή που πλήρωναν για να έρθουν να δουν τους κρατουμένους και να διδάξουν στα παιδιά τους πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να κρατάς ζώα φυλακισμένα σε αφύσικους χώρους. Για δέκα χρόνια ο 31χρονος χιμπατζής πραγματοποιούσε τη ρουτίνα διαμαρτυρίας κάθε μέρα....

Τι καταλαβαίνει ο μέσος λογικός άνθρωπος από την παραπάνω συμπεριφορά; Ότι το ζώο προφανώς βρισκόταν κάτω από φρικτό στρες και ανία και ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ. Για τους ερευνητές όμως -οι οποίοι για κάποιο λόγο δυσκολεύονται να δουν τα αυτονόητα- η όλη συμπεριφορά του ζώου θεωρήθηκε μία καταπληκτική ευκαιρία να παρατηρήσουν και να επιβεβαιώσουν πως τα πιθηκοειδή ζώα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σχέδια για το μέλλον και να τα εκτελούν.

«Οι παρατηρήσεις δείχνουν με πειστικό τρόπο ότι οι ανθρωποειδείς πίθηκοι σκέφονται το μέλλον και μάλιστα με περίπλοκο τρόπο» δήλωσε ο Ματίας Όσβαθ του Πανεπιστημίου της Λουντ, επικεφαλής της 10ετούς μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

«Υποδηλώνει ότι έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη συνείδηση, η οποία περιλαμβάνει νοητικές προσομειώσεις μελλοντικών γεγονότων» συνέχισε.


Μετά από μία τέτοια 'ανακάλυψη' (έλεος, ακόμη και το μικρό μυρμήγκι έχει την ικανότητα να σχεδιάσει για το μέλλον) ποιά ήταν η αντίδραση των ειδικών και του ζωολογικού κήπου; Μήπως να συνειδητοποιήσουν πως εφόσον τα ζώα αυτά έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν και να σχεδιάσουν επιθέσεις, σίγουρα χαρακτηρίζονται και από την συνειδητοποίηση πως είναι έγκλειστα σε ένα αφύσικο χώρο και θα πρέπει να μεταφερθούν σε καταφύγια που τα σέβονται εφόσον δεν μπορούν να αφεθούν στη φύση; Όχι βέβαια, εκεί τελειώνει το μάθημα για το ανθρώπινο είδος. Ο χιμπατζής θεωρείται αρκετά έξυπνος και συνειδητοποιημένος να οργανώσει επιθέσεις κατά των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου αλλά όχι αρκετά έξυπνος να αναγνωρίσει το καθεστώς φυλάκισής του και να θέλει να είναι ελεύθερος.

Το αποτέλεσμα για το χιμπατζή ήταν να τον ευνουχήσουν προκειμένου να σταματήσει την επιθετική του συμπεριφορά. Τέλος της ιστορίας.

Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο, εφόσον αναγνωρίζουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα μη-ανθρώπινα ζώα, να παραδεχθούμε πως διαθέτουν και αυτά που δεν μας συμφέρουν/βολεύουν. Αναγνωρίζουμε την εξυπνάδα του χιμπατζή αλλά όχι το δικαίωμά του ως ον με συνείδηση της ύπαρξής του να ζήσει ελεύθερος και όπως η φύση του το ορίζει. Αναγνωρίζουμε ότι τα ζώα έχουν προσωπικότητες και χαρακτηριστικά που τα κάνουν ξεχωριστά ΑΤΟΜΑ αλλά όχι το δικαίωμά τους στη ζωή τους και στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους. Ο ανθρωποκεντρισμός που μας διακρίνει, το κάνει πολύ εύκολο να φέρνουμε τα πάντα στα δικά μας δύο μέτρα και δύο σταθμά και να πράττουμε ως κυρίαρχοι αυτά που δεν θα ευχόμασταν ποτέ να πράξει κανείς σε εμάς τους ίδιους. Με άλλα λόγια, η ανθρώπινη κοινωνία και η συμπεριφορά μας προς τους αδυνάτους -ανεξάρτητα από είδος, φύλο και φυλή- διακατέχεται από ένα και μόνο κανόνα. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ. Και να φανταστεί κανείς πως θεωρούμε εαυτούς σκεπτόμενα όντα.

Πότε θα ξυπνήσουμε;


Δεν υπάρχουν σχόλια: