Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

8 Μαΐ 2007

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε


H E.E. αποφάσισε 'βασικά δικαιώματα' για τις κότες
08/05/07

Βρυξέλλες - Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες βασικά δικαιώματα για τις κότες, στοχεύοντας στην εξάλειψη των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από μακρές διαπραγματεύσεις κατέληξε σε απόφαση, παρά τη σθεναρή αντίσταση χωρών όπως η Πολωνία. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν πυκνότητα 33 κιλών ζωντανών κοτόπουλων ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει στα 39 κιλά, αν η πτηνοτροφική μονάδα διαθέτει πχ. καλό σύστημα εξαερισμού. "Αν η πτηνοτροφική μονάδα επιδεικνύει υψηλά στάνταρ τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο κατά 3 κιλά ανά τ.μ. ακόμη " , αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Αυτή η ρύθμιση βοήθησε να κατευνάσουν την Πολωνία, που σήμερα επιτρέπει 42 κιλά/τ.μ. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Σλοβακία ήταν οι χώρες που πρόβαλλαν αντιδράσεις και είχαν διμερείς συζητήσεις με τη Γερμανική προεδρία της Ε.Ε. για να έρθουν σε συμβιβασμό.

Η Αυστρία, που υποστήριζε ακόμη πιο αυστηρή πρόταση, ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε εναντίον της συμβιβαστικής συμφωνίας, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Ο Επίτροπος για την Υγεία, Μάρκος Κυπριανού, δέχθηκε με ανακούφιση τη συμφωνία : " Οι καταναλωτές στην Ε.Ε. έχουν επανειλλημένα εκφράσει την ανησυχία τους για τα προβλήματα που προέρχονται από τη εργοστασιακή εκτροφή κοτόπουλων... Όχι μόνο το αποτέλεσμα αυτό θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες για τα κοτόπουλα σε όλη την Ευρώπη, αλλά θα συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία τους και την ποιότητα του κρέατος ", είπε. Ο Κυπριανού παραδέχθηκε πως η συμφωνία της Δευτέρας, κατέστησε τα μέτρα πιο μετριοπαθή, αλλά τη χαρακτήρισε έναν καλό συμβιβασμό. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν και στα 27 μέλη της Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόμος στην Ε.Ε. που να ορίζει κανόνες για την εκτροφή κοτόπουλων στα πτηνοτροφεία. Ωστόσο οι νέοι κανόνες θα βρουν εφαρμογή μόνο σε εκτροφεία που έχουν πάνω από 500 κότες.

http://www.envirolink.org/external.html?itemid=200705080002460.236592

---------

Η Ελλάδα, που "φημίζεται" ως χώρα για τις φιλοζωίκές της ευαισθησίες, έσπευσε βλέπω να συνταχθεί με τα κράτη που διαφώνησαν με τους αρχικούς πιο αυστηρούς κανόνες....ΑΙΣΧΟΣ. Είναι τρομακτικό να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και να τις χαρακτηρίζουν 'βασικά δικαιώματα' για τα κοτόπουλα....Η φυλακή παραμένει φυλακή, ακόμη και αν μεγαλώσεις το κελί...Ο χαρακτηρισμός ως 'βασικά δικαιώματα' παραπλανεί και αποπροσανατολίζει. Το βασικό δικαίωμα είναι αυτό στη ζωή...Και αυτό δεν τους το αναγνωρίζει δυστυχώς κανείς, καταναλωτής ή κράτος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: