Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

8 Μαρ 2007

Τα ψάρια δεν είναι λαχανικά!

Τα ψάρια νιώθουν πόνο

Αν και είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι και τα ψάρια νιώθουν πόνο όπως όλα τα υπόλοιπα ζώα, για μερικούς ανθρώπους εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως "λαχανικά που κολυμπούν". Πιστεύω πως όλοι έχετε ακούσει την ερώτηση -αφού έχετε δηλώσει ότι είστε χορτοφάγος - "Δηλαδή δεν τρως ούτε ψάρια;"

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στην ικανότητά τους να νιώσουν πόνο, τα ψάρια έχουν τις ίδιες αντιδράσεις με έναν σκύλο, μία γάτα ή άλλα ζώα. Ο Δρ. Ντόναλντ Μπρουμ, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, εξηγεί : " Τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Ανατομικά, φυσιολογικά και βιολογικά, το σύστημα πόνου στα ψάρια είναι αναλογικά το ίδιο με τα θηλαστικά και τα πτηνά.

Πράγματι, νευρο-βιολόγοι έχουν από χρόνια αναγνωρίσει πως τα ψάρια διαθέτουν ένα νευρικό σύστημα που κατανοεί και ανταποκρίνεται στον πόνο, και οποιοσδήποτε διαθέτει βασικές γνώσεις βιολογίας γνωρίζει πως τα ψάρια έχουν νεύρα και εγκέφαλο που αντιλαμβάνεται τον πόνο, όπως συμβαίνει και με τα άλλα ζώα.

Οι επιστήμονες μας λένε πως οι εγκέφαλοι των ψαριών και το νευρικό τους σύστημα μοιάζει με του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τα ψάρια έχουν νευρο-μεταδότες όπως οι ενδορφίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ισχυρισμός ότι τα ψάρια δεν υποφέρουν είναι τόσο επιστημονικά άτοπος σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι η γη είναι επίπεδη.

Η Δρ. Σύλβια Ερλ, μία από τις κορυφαίες βιολόγους θαλάσσιας ζωής, δηλώνει : "Δεν θα μπορούσα να φάω έναν ροφό, για τους ίδιους λόγους που δεν θα έτρωγα κι έναν σκύλο. Τα ψάρια είναι έξυπνα, περίεργα, έχουν προσωπικότητες, και πονούν όταν πληγώνονται".

Υπάρχουν πάνω από 500 επιστημονικές έρευνες που καταγράφουν πως τα ψάρια είναι έξυπνα, χρησιμοποιούν εργαλεία, και ότι έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη (άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται) και περίπλοκες κοινωνικές δομές.

Ξέρατε ότι:
1. Τα ψάρια μιλούν μεταξύ τους με θορύβους χαμηλών συχνοτήτων που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν;
2. Τα ψάρια λατρεύουν να αγγίζονται και πολύ συχνά τρίβεται το ένα πάνω στο άλλο - όπως οι γάτες.
3. Κάποια ψάρια έχουν την τάση να διατηρούν ένα είδος 'κήπου' στο τόπο που μένουν όπου και μεγαλώνουν τα μωρά τους. Άλλα μαζεύουν πετρούλες από τον βυθό και φτιάνουν φωλιές όπου μπορούν να κρύβονται.
4. Μερικά ψάρια όταν θέλουν να προσελκύσουν το θηλυκό, της τραγουδάνε ενώ κάποια άλλα που ζουν στα ευρωπαϊκά παράλια αναλαμβάνουν τον ρόλο της μαμάς για τα μικρά όταν το θηλυκό για κάποιο λόγο πάθει κάτι

Εσύ δεν θα πονούσες με ένα αγκίστρι στα χείλια σου;

Έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδινμβούργου και του Ινστιτούτου Ρόζλιν της Μ. Βρετανίας απέδειξε αυτό που οι βιολόγοι έχουν παραδεχθεί εδώ και χρόνια : Τα ψάρια πονούν όταν αγκιστρώνονται και πεθαίνουν από ασφυξία όταν τα βγάζουμε από το νερό, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Η Δρ. Λιν Σνέντον που υπήρξε επικεφαλής της έρευνας αυτής είπε :"Πράγματι, πρόκειται για ένα ηθικό ερώτημα. Είναι η δική σου ευχαρίστηση σημαντικότερη από τον πόνο του ψαριού;"

Επιλέξτε την αποχή!

Τα ψάρια υποφέρουν φρικτά στο ταξίδι τους από τη θάλασσα στην αγορά. Τα εμπορικά ψαράδικα πλοία χρησιμοποιούν τεράστια δίχτυα, μερικά από τα οποία εκτείνονται πραγματικά για χιλιόμετρα, και καταπίνουν τα πάντα και τον καθένα στο πέρασμά τους. Τα ψάρια βγαίνουν από τα δίχτυα με το δέρμα τους κατεστραμμένο από το σύρσιμο πάνω σε βράχια, αλλά και άλλα ψάρια.

Τα ψάρια είναι συχνά μολυσμένα με υδράργυρο (που προκαλεί απίστευτη ζημιά στον ανθρώπινο εγκέφαλο), τοξικά, χημικά, διοξίνες (που προκαλούν καρκίνο, προβλήματα στο νευρικό σύστημα) και βακτήρια.

---
Το τι συμβαίνει στα ψάρια πριν καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά βία - είτε παράγονται σε ιχθυοκαλλιέργειες είτε είναι 'ελευθέρας βοσκής'. Τα ψάρια τυγχάνουν μίας συμπεριφοράς που θα τιμωρούνταν με πρόστιμο αν ήταν άλλα ζώα στη θέση τους.

πηγή: http://www.nofishing.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: