Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

8 Ιαν 2014

Τσίρκο τον έκαναν το νόμο για τις παραστάσεις με ζώα

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας:

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Την «πίσω πόρτα» στον νόμο 4039/ 2012, που απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα στη χώρα μας, επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οικολογικών οργανώσεων της χώρας μας, χωρίς καμιά διαβούλευση επιχειρούν να περάσουν την τροπολογία, που αναφέρει ότι εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από αυτόν τον νόμο, αν οι παραστάσεις είναι «εκπαιδευτικές».

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων, ο νόμος 4039/2012 ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τον φιλοζωικό κόσμο και για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των άγριων ζώων, καθώς αυτός έκλεισε την πόρτα για το τσίρκο στην Ελλάδα και αυτόματα κατέστησε παράνομες και τις παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Οπως καταγγέλλεται στις 30/01/2013, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τις τροπολογίες του Ν.4039/2012 σε δημόσια διαβούλευση. Και στις 19/12/2013 αυτές οι τροπολογίες έφτασαν στη Βουλή. Με την τροπολογία του άρθρου 13, χωρίς ουδέποτε αυτό να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο αποφάσισε να επιτρέψει τις παραστάσεις με ζώα στους χώρους ζωολογικών κήπων!

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Ποιος καθορίζει την εκπαιδευτική σημασία παραστάσεων με άγρια ζώα που εκτελούνται σε ζωολογικούς κήπους; Από πού υποκινήθηκε και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η τροπολογία αυτή;
Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων http://filikaki-blog. blogspot.gr/2013 /07/blog-post_8. html κάνουν λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία με σκοπό να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την παράνομη εκμετάλλευση των ζώων στη χώρα μας και επισημαίνουν ότι αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη θα προκαλέσει διεθνώς αρνητικές αντιδράσεις για τη χώρα μας.

Με κοινή επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους βουλευτές, η ομάδα πολιτών «Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών», η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οργάνωση «Δράση για την Αγρια Ζωή», και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», εκφράζουν την εντονότατη αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στην επιστολή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Η κατάργηση των παραστάσεων με ζώα στην Ελλάδα χαιρετίστηκε από ολόκληρο τον κόσμο και συνέβαλε στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας προς το εξωτερικό, ως δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Η εξαίρεση όμως που προτείνεται τώρα, μας πάει βήματα πίσω, καθώς όλα αυτά τα οποία καταδικάστηκαν και πολύ σωστά καταργήθηκαν, με το άρθρο 12 του Νόμου 4039/12, επιτρέπονται και πάλι μέσα στις εγκαταστάσεις κάποιων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα των ζωολογικών κήπων. Ετσι, λοιπόν, μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο, άγρια ζώα όπως λιοντάρια, τίγρεις, δελφίνια, αρκούδες κ.λπ. όχι μόνο θα μπορούν νομίμως πλέον να συμμετέχουν σε παραστάσεις, αλλά οι παραστάσεις θα χαρακτηρίζονται επιπλέον ως "εκπαιδευτικές" ή "προγράμματα ευαισθητοποίησης"».

Οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν έκκληση στους βουλευτές να μην επιτρέψουν να περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία-ντροπή για τον πολιτισμό και τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: