Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

19 Δεκ 2013

Κυνομαχίες στο Βόλο

Από δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Ταχυδρόμος:
Πιτ μπουλ που εκπαιδεύονται για να γίνουν δολοφονικές μηχανές δίνουν αιματηρές μάχες για να γεμίσει η τσέπη επιτηδείων

Νύχτα… Αργά… Σε κάποιο απομονωμένο μέρος, κατά προτίμηση περιφραγμένο. Εκεί στήνονται οι αρένες θανάτου, στις οποίες δύο οργισμένα σκυλιά, δίνουν μάχη σώμα με σώμα, πληγωμένα, για να γεμίσουν τις τσέπες των αφεντικών τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Κυνομαχίες. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Σε μια υποτυπώδη αρένα, κάνουν την εμφάνισή τους δύο οργισμένα σκυλιά, τα οποία τα αφεντικά τους κρατούν σφικτά με αλυσίδες, μέχρι να δοθεί το σήμα της έναρξης του αγώνα. Ενός αγώνα για τον πιο δυνατό. Οι σκύλοι απελευθερώνονται από τα δεσμά τους με το σήμα του «διαιτητή» και ο ένας ορμάει πάνω στον άλλο. Η μάχη είναι σκληρή. Ο ένας σκύλος δαγκώνει τον άλλο, ματώνουν, τραυματίζονται. Το σφύριγμα της λήξης δεν δίνεται παρά μόνο όταν ο ένας από τους δύο σκύλους, πέσει σακατεμένος στο έδαφος. Ίσως και νεκρός.

Γύρω από την αρένα θανάτου, οι «στοιχηματζήδες». Ενθαρρύνουν το σκύλο στον οποίο έχουν ποντάρει να δείξει τα… σαγόνια του, ζητωκραυγάζουν όταν κερδίζουν το στοίχημα, που πολλές φορές ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Σκύλοι - μηχανές θανάτου, που έχουν εκπαιδευτεί για να εξασφαλίζουν κέρδη στα ασυνείδητα αφεντικά τους. Οι εικόνες δεν είναι ξένες για το Βόλο. «Πάντα γίνονταν και πάντα θα γίνονται κυνομαχίες», λένε άνθρωποι της πιάτσας, προκαλώντας τα φιλοζωικά αισθήματα πολιτών.

Σε Αλυκές, Άνω Βόλο, Σαρακηνό και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη και στη Ν. Ιωνία, φαίνεται ότι στήνονται αυτοσχέδιες αρένες θανάτου, από άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 25 ετών, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, οι οποίοι γεμίζουν τις τσέπες τους με παράνομες κυνομαχίες. Ποσά που μπορούν να αγγίζουν έως και τις 3.000 ευρώ παίζονται στις κυνομαχίες, όπου πρωταγωνιστές εμφανίζονται σκύλοι ράτσας πιτ- μπουλ. Σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς έξω από τις πόρτες των φιλοζωικών εταιρειών «μακελεμένα» για να τους προσφερθεί βοήθεια. Το φαινόμενο που αποτελεί ουσιαστικά κακοποίηση ζώων και διώκεται ποινικά έχει καταγγελθεί και στην Αστυνομία, η οποία πέφτει πάνω σε «στόματα» ερμητικά κλειστά.

Προπονήσεις με αδέσποτα
Η κακοποίηση των ζώων ξεκινά από όταν συμπληρώσουν μόλις μήνες ζωής. Επιτήδειοι επιλέγουν το δικό τους πιτ- μπουλ και αναλαμβάνουν την «εκπαίδευσή» του: πώς να το μετατρέψουν σε μηχανή θανάτου. Η επιλογή των πιτ μπουλ δεν είναι τυχαία. Σκυλιά - ακατάβλητοι μαχητές με ιδιαιτέρως οξυμένο ένστικτο φύλαξης, κυριαρχικοί προστάτες της «περιοχής» και της «αγέλης» τους, τρομακτικοί στην όψη με αφύσικα μυώδη διάπλαση, θανάσιμα σαγόνια, ανοχή στον πόνο, ώστε να μην καταθέτουν ποτέ τα όπλα κατά τη διάρκεια της μάχης.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για σκυλιά, που μόλις φεύγουν από την αγκαλιά της μάνας τους ζουν την τρομοκρατία και την αγριότητα στα χέρια του αφεντικού τους. Τα ξυλορφοτώνουν για να τα αγριέψουν, παίζουν ακόμη και ποδόσφαιρο, με τα σκυλιά να χρησιμεύουν σαν μπάλες! Τα δένουν με πολύ κοντές αλυσίδες για να μην μπορούν ούτε καν να καθίσουν. Τα βασανιστήρια δεν σταματούν εκεί. Τα αφήνουν νηστικά και εκτεθειμένα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Φροντίζουν μάλιστα να είναι μόνα τους για να μην κοινωνικοποιούνται. Οταν ο «εκπαιδευτής» θεωρήσει ότι ο σκύλος είναι έτοιμος, φροντίζει πριν τον βγάλει στην αρένα για να κερδίσει χρήματα, να τον προπονήσει. Αδέσποτα σκυλιά είναι τα εξιλαστήρια θύματα. Σε αδέσποτες ψυχές δοκιμάζονται τα σαγόνια του σκύλου - δολοφόνου.

Στοιχήματα στο άψε- σβήσε
Η συνέχεια είναι εύκολη… Μεταξύ τους, οι ομάδες των «εκπαιδευτών» τηλεφωνιούνται και στο άψε - σβήσε διοργανώνουν κυνομαχίες. «Έχω ένα σκύλο. Θες;», τόσο απλά πέφτει το… σύρμα και στήνονται οι κυνομαχίες. Δεν έχουν ώρες, δεν έχουν συγκεκριμένες ημέρες. Κυρίως όμως επιλέγονται μεταμεσονύκτιες ώρες, προκειμένου το σκοτάδι να προσφέρει κάλυψη από… αδιάκριτα βλέμματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο σύνηθες είναι η διοργάνωση κυνομαχιών Σάββατο αργά το βράδυ προς Κυριακή ξημερώματα. Άλλοι θεωρούν ότι όπως η διακίνηση ναρκωτικών, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο. Μόλις το ραντεβού καθοριστεί, τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Όσα έχει ποντάρει ο καθένας. Από 50 ευρώ, τα στοιχήματα μπορούν να φθάσουν έως και τις 3.000 ευρώ. Ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός, πόσα επιδιώκει να κερδίσει και πόσο πιστεύει στο σκυλί - δολοφόνο.

Σε ερημικές τοποθεσίες
Οι αρένες θανάτου στήνονται σε ερημικές τοποθεσίες του Βόλου. Κυρίως στις Αλυκές και στον Άνω Βόλο αλλά και στο Σαρακηνό, συγκεντρώνονται οι ενδιαφερόμενοι να ποντάρουν σε κυνομαχίες. Εχουν καταγραφτεί και περιπτώσεις διοργάνωσης κυνομαχιών στη Ν. Ιωνία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα μάλλον η συγκεκριμένη τοποθεσία αποφεύγεται. Τα Αϊβαλιώτικα στις Αλυκές πρέπει να είναι η πιο… αιματηρή αρένα. Ακόμη και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους στις Αλυκές, που είναι οριοθετημένοι, προκειμένου το σκυλί που θα χάσει και θα είναι τραυματισμένο και φοβισμένο να μην έχει έξοδο διαφυγής.

Θανάσιμες μάχες
Το σκηνικό είναι απλό. Στη μέση η αρένα. Οι δύο εκπαιδευτές, κρατούν με αλυσίδες τα σκυλιά τους. Τα χτυπάνε για να τα εξοργίσουν. Μόλις δουν ότι έχουν αγριέψει αρκετά, τα βάζουν μούρη με μούρη. Λύνουν τις αλυσίδες και ξεκινά το μακελειό. Δαγκώνονται, ματώνουν, πέφτουν, ξανασηκώνονται. Η μάχη δεν σταματά παρά μόνο όταν ένας από τους δύο πει ότι έχασε. Συνήθως δεν αφήνουν τα σκυλιά να «αχρηστευτούν». Τότε προσπαθούν να τα χωρίσουν κι ενώ από πίσω οι συγκεντρωμένοι που παρακολουθούν εξαργυρώνουν τα στοιχήματα. Ντόπιοι και αλλοδαποί εμφανίζονται οι διοργανωτές κυνομαχιών. Στις Αλυκές, τα ηνία φέρεται να κρατάει κάτοικος και ομάδα νεαρών αλλοδαπών ηλικίας 18 έως 25 ετών. Σε άλλες «γειτονιές» θανάτου, το προφίλ των διοργανωτών διαφέρει. Οι νεαροί το κάνουν για… μαγκιά, για τους μεγαλύτερους φαίνεται ότι αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης παραβατικής δράσης. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται λόγος για άτομα επικίνδυνα και για την υπόλοιπη την κοινωνία, από τη στιγμή που μπορούν να κακομεταχειρίζονται για το κέρδος, ανυπεράσπιστα ζώα.

Σε εγρήγορση
Οι ζωοφιλικές οργανώσεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στο ζήτημα των κυνομαχιών. Ζητούν τη συνδρομή όσων γνωρίζουν για να σταματήσει ο βασανισμός και η κακοποίηση ζώων. Στο πλευρό τους έχουν και το Νόμο 3170/2003. Με το άρθρο 12, παράγραφος 1, απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες, αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και επισείει φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 έως 10.000 ευρώ.

(Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: