Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

2 Ιουν 2013

Αντικαταστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 2 Φεβρουαρίου 2012, κατά τη διάρκεια της έκθεσης επαγγελμάτων [career fair] στο Imperial College του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε μια διαμαρτυρία η οποία είχε στόχο έναν από τους εκθέτες: την HLS (Huntingdon Life Sciences).

Τα εργαστήρια ζωοτομίας της HLS είναι τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη και έχουν εκτεθεί δημοσίως πολλές φορές για περιστατικά βιαιότητας απέναντι στα ζώα. Η SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty) είναι μία διεθνής ομάδα ακτιβιστών που έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για το κλείσιμο του διαβόητου εργαστηρίου. Από τότε που δημιουργήθηκε, η SHAC έχει πείσει εκατοντάδες εταιρείες να διακόψουν τη συνεργασία τους με την HLS και έφτασε πάρα πολύ κοντά στο να την κλείσει για πάντα. Ωστόσο, είναι τόσα πολλά τα επενδυτικά συμφέροντα από τη λειτουργία της HLS, που η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε να σώσει την εταιρία, παρέχοντάς οικονομική ενίσχυση εκατομμυρίων λιρών και προσπαθώντας επανειλημμένα να σταματήσει την εκστρατεία της SHAC.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην τοποθέτηση πληροφοριοδοτών μέσα στην εκστρατεία, στη χρησιμοποίηση ποικίλων τακτικών παρακολούθησης, σε εισβολές σε σπίτια δεκάδων ανθρώπων και σε συλλήψεις πολλών από αυτούς, εισάγοντας καινούργιους νόμους που αποσκοπούν σε μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης με ελάχιστες αποδείξεις παρανομίας.

Το 2007 η HLS διεκδίκησε περαιτέρω νομική προστασία, κερδίζοντας από το Ανώτατο Δικαστήριο δικαστικές απαγορεύσεις ώστε να περιορίσει τις ενέργειες των ακτιβιστών. Αυτές οι απαγορεύσεις αρχικά συμπεριελήφθησαν στο νόμο με σκοπό να προστατεύσουν ιδιώτες από τυχόν παρενοχλήσεις, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται κατεξοχήν για να προσφέρουν ασπίδα προστασίας σε μεγάλες εταιρείες, ελέγχοντας και καταπιέζοντας τις ομάδες των ακτιβιστών. Αυτές οι δικαστικές απαγορεύσεις συνήθως ισχύουν για όποιον διαμαρτύρεται για τον ίδιο σκοπό, ανεξάρτητα από τις ατομικές συνθήκες. Αυτό για την HLS σημαίνει πως οποιοσδήποτε γνωρίζει για την εν λόγω δικαστική απαγόρευση και διαμαρτύρεται για τη χρήση ζώων στα πειράματα της εταιρίας, πλέον θα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες. Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να εγκαλεί ιδιώτες με βάση αυτή τη δικαστική απαγόρευση αμέσως μόλις βρεθούν στην πρώτη τους πορεία ή διαμαρτυρία, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι η δικαστική απαγόρευση μπορεί να έχει αποδοθεί πολλά χρόνια πριν εκείνοι αναμειχθούν. Στα έγγραφα της δικαστικής απαγόρευσης τα στοιχεία περί παρενόχλησης που αναφέρονται στις καταθέσεις δεν χρειάζεται να αποδειχθούν, όπως δεν θεωρείται αναγκαίο να υπάρχει αδιάσειστη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν την υποτιθέμενη παρενόχληση και αυτών που υποδείχθηκαν από την Αρχή ως κατηγορούμενοι.

Ανεξάρτητα από το αν τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος δεν υπάρχουν, είναι αμφίβολα ή αδιάσειστα, χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου από νομοταγείς ακτιβιστές και όχι από τα άτομα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τις συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να καταπατήσουν το νόμο, δεν θα σταματήσουν αν κάποιος άλλος τιμωρηθεί παραδειγματικά – οι δικαστικές απαγορεύσεις χρησιμοποιούνται ως μέσο στοχοποίησης και Με την ελπίδα να καταδικαστεί μία κατά τα άλλα νόμιμη διαμαρτυρία ενάντια στην HLS, δύο άνθρωποι αυτή τη στιγμή κατηγορούνται πως καταπάτησαν τη δικαστική απαγόρευση της HLS κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στο Imperial College του Λονδίνου. Η διαμαρτυρία συμπεριελάμβανε πλακάτ, μοίρασμα φυλλαδίων και πληροφόρηση των φοιτητών σχετικά με τα πειράματα που γίνονται σε ζώα στα εργαστήρια της Huntingdon Life Sciences. Αυτό διήρκησε μερικά λεπτά προτού οι ακτιβιστές αποχωρήσουν οικειοθελώς, αφού τους το ζήτησε η ασφάλεια του κτιρίου. Μπορείτε να δείτε το βίντεο της διαμαρτυρίας εδώ:



Πέντε μήνες μετά, στις 3 Ιουλίου 2012, ομάδα αστυνομικών έφτασε στην οικεία μιας εκ των ακτιβιστών και απαίτησε να γίνει έρευνα της ιδιοκτησίας της (χωρίς ένταλμα), πριν τελικά αποχωρήσει αφού η ακτιβίστρια απουσίαζε. Αρνήθηκαν να εξηγήσουν στην συγκάτοικό της το λόγο της παρουσίας τους ή να παράσχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει εκείνη μαζί τους.

Μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες της ακτιβίστριας να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να μάθει πληροφορίες για το συμβάν, η ίδια πήγε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα μερικές ημέρες αργότερα. Ακολούθησε η σύλληψη και η κράτησή της για δέκα ώρες. Ανακρίθηκε και τελικά κατηγορήθηκε για δύο περιπτώσεις «Παρενόχλησης – Αθέτησης Δικαστικής Απαγόρευσης», μία για κάθε μέλος της HLS που βρισκόταν στο περίπτερο κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη με πολύ αυστηρούς όρους αναστολής, κατ’ οίκον περιορισμό και περιορισμούς στη συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες, ενώ επίσης της απαγορεύτηκε να έρθει σε επαφή με τη δεύτερη ακτιβίστρια (η οποία βρισκόταν εκτός χώρας εκείνη την περίοδο και δεν ήταν ενήμερη της κατάστασης).

Αμέσως μετά τη σύλληψη της πρώτης κατηγορουμένης, τέθηκε ένα νομικό επιχείρημα ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται υπόθεση αφού δεν της είχε παραδοθεί η δικαστική απαγόρευση ενώ ούτε οι μηνυτές δεν της παρείχαν αντίγραφο της απόφασης . Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να μην προχωρήσει υπόθεση που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, κι έτσι συνεχίστηκε με την κατηγορουμένη να δηλώνει «αθώα».

[Σημείωση: στην Αγγλία αν τα ασφαλιστικά μέτρα δεν παραδοθούν στον κατηγορούμενο δεν θεωρούνται εν ισχύ. Επίσης, η έκβαση της δίκης εξελίσσεται με βάση το αν ο κατηγορούμενος δηλώσει στην αρχή της δίκης «αθώος» ή «ένοχος». Σε περίπτωση που δηλώσει «αθώος» και βρεθεί «ένοχος» δεν θα του αναγνωριστούν ελαφρυντικά].

Η δεύτερη κατηγορούμενη, αφού έμαθε πως ήταν καταζητούμενη, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παραδοθεί και συνελήφθη στις 30 Ιανουαρίου 2013. Αποφασισμένες να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική τους δίωξη, και οι δύο κατηγορούμενες πρόκειται να εμφανιστούν στο δικαστήριο για να ασκήσουν έφεση στις 3 Ιουνίου 2013.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 4-5 ημέρες και να πραγματοποιηθεί στο διάστημα των δύο εβδομάδων μετά τις 10 Ιουνίου 2013. Θα πραγματοποιηθεί μπροστά σε σώμα ενόρκων στο δικαστήριο West London Crown. Μέχρι τώρα, οι μηνυτές έχουν γνωστοποιήσει μηδαμινά αποδεικτικά στοιχεία και αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι γεμάτα λογικές ανακρίβειες και, όπως φαίνεται, απερίφραστα ψεύδη. Περισσότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις της δίκης, για τις υποθέσεις των μηνυτών και των κατηγορούμενων καθώς και για τη δικαστική υπόθεση θα ακολουθήσουν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: