Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

1 Απρ 2009

Τα καβούρια νιώθουν πόνο…και τον θυμούνται.

(φωτό από την ιστοσελίδα του BBC)

Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη… Νιώθουν πόνο όπως ακριβώς τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια, τα μαλάκια… Όλα τα ζώα διαθέτουν μηχανισμούς αντιμετώπισης του πόνου και τον αντιλαμβάνονται ώστε να μπορούν να τον αποφύγουν στο μέλλον.

Νέα έρευνα λοιπόν επιβεβαιώνει πως τα καβούρια όχι μόνο αισθάνονται πόνο αλλά διατηρούν την αίσθηση στη μνήμη τους. Δυστυχώς για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες (ως συμβαίνει συνήθως) έπρεπε πρώτα να βασανίσουν τα καβούρια με μικρά ηλεκτρικά σοκ.

To πανεπιστήμιο Queens διεξήγαγε τα πειράματα και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Animal Behaviour. Ο καθηγητής Elwood, επικεφαλής της έρευνας, υπογράμμισε πως υπήρχε η ανάγκη να εξακριβωθεί το πώς χρησιμοποιούνται τα οστρακοειδή στη βιομηχανία του φαγητού, λέγοντας πως ‘ένα ίσως πολύ μεγάλο πρόβλημα’ παραβλέπεται. Ο κ. Elwood, προηγουμένως είχε ασχοληθεί με άλλα πειράματα που απέδειξαν πως και οι γαρίδες νιώθουν πόνο. 

«Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το αν τα οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι γαρίδες και οι αστακοί νιώθουν πόνο. Γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες πως αναγνωρίζουν τα αρνητικά ερεθίσματα και απομακρύνονται από την πηγή τους αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απλό αντανακλαστικό χωρίς να συνδέεται με το εσωτερικό ‘αίσθημα’ του πόνου». Όπως είπε, αυτή η έρευνα αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για απλό αντανακλαστικό αλλά ότι τα καβούρια προκειμένου να αποφύγουν τον πόνο, απομακρύνονται από το περιβάλλον που ζουν και αναζητούν ασφαλέστερο καταφύγιο.

Το πανεπιστήμιο του Queens αναφέρει πως και οι έρευνες αυτές δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα με ανάλογες έρευνες που έχουν γίνει σε θηλαστικά. Ωστόσο, ο καθηγητής Elwood είπε πως σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα εκατομμύρια οστρακοειδή που χρησιμοποιούνται στην αλιεία και στη βιομηχανία φαγητού δεν έχουν καμία απολύτως προστασία.

«Νομοθεσία για την προστασία των οστρακοειδών είχε προταθεί στο παρελθόν αλλά καλύπτει μόνο την επιστημονική έρευνα», είπε. «Εκατομμύρια οστρακοειδή πιάνονται και ‘καλλιεργούνται’ για φαγητό. Δεν υπάρχει προστασία για αυτά τα ζώα – ίσως με την εξαίρεση κάποιων νόμων στην Αυστραλία – καθώς επικρατεί η άποψη πως δεν νιώθουν πόνο».

Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως δεν διαφέρουμε και τόσο πολύ από τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει και η ευθύνη που φέρουμε είναι μεγάλη. Ευθύνη να δείξουμε σεβασμό στα πλάσματα που μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας, είτε περπατούν στα δυο, στα τέσσερα, είτε κολυμπούν ή πετούν. Πρέπει να καταλάβουμε πως η διαφορετικότητα δεν μπορεί να δικαιολογεί την εκμετάλλευση και το βασανισμό. Διαφορετικό είδος δεν σημαίνει κατώτερο είδος.

Με πληροφορίες από το BBC News Network.

Δεν υπάρχουν σχόλια: