Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

9 Απρ 2008

Η αλήθεια για τα αυγά από κότες 'ελευθέρας βοσκής'





Μερικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν κάνει τρομερές προσπάθειες να ενημερώσουν το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει στα βιομηχανοποιημένα εκτροφεία. Έχουν αποκαλύψει την άσχημη αλήθεια, όπως για παράδειγμα ότι δεκάδες χιλιάδες κότες στοιβάζονται σε κλουβιά που είναι σχεδόν σκοτεινά, με πολύ κακό εξαερισμό, με τελείως αυτοματοποιημένο σύστημα για την τροφή τους και τη περισυλλογή των αυγών, μέσα στη βρωμιά, το θάνατο και τρομερά βάσανα. Η αποδοχή και αναγνωριση της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος εκτροφής κοτόπουλων, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την κτηνωδία και να σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν αυγά.

Δυστυχώς, πολλοί άλλοι στράφηκαν προς τα 'αυγά ελευθέρας βοσκής' ή ΄βιολογικά ως μία αποδεκτή και 'ανθρώπινη' λύση.
Είναι λυπηρό πως το κοινό έχει οδηγηθεί να πιστεύει πως τα Cage-free, ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα ζουν μία ευτυχισμένη και φυσική ζωή.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!!!


Τα "Ελευθέρας βοσκής" κοτόπουλα προέρχονται από τα ίδια εκκολαπτήρια με τα συμβατικά κοτόπουλα, πράγμα που σημαίνει πως τα αρσενικά θανατώνονται με ασφυξία ή τα αλέθουν ζωντανά, ενώ τα θηλυκά παιρνούν τα ίδια βασανιστήρια, και όλα στο τέλος θα καταλήξουν στα ίδια βρωμερά σφαγεία μόλις η 'παραγωγή' τους δεν επαρκεί να τα κρατήσει στη ζωή ως επικερδή.

Συχνά με ρωτούν "Δεν νομίζεις πως είναι καλύτερο οι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν αυγά, να επιλέξουν τουλάχιστον 'ελευθέρας βοσκής' και όχι αυτά της βιομηχανικής φάρμας;". Νιώθω σαν το άτομο να θέλει να πιστεύει πως τα χρήματα του καταναλωτή δεν πληρώνουν κάποιον για να κακοποιήσει ένα ζώο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι που συμβαίνει.

Είναι σαν να ρωτάμε αν θεωρούμε τον στραγγαλισμό καλύτερο από την ασφυξία. Η απάντησή μου είναι : Καμία από τις δύο είναι αποδεκτή επιλογή. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΥΓΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Πρώτα από όλα, δεν θα ήθελα κανείς να αγοράζει "ελευθέρας βοσκής" αυγά γιατί διαθέτει συμπόνοια προς τα ζώα, γιατί έτσι πείθει τον εαυτό του ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή.

Από τα πιο καταστροφικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τα ζώα είναι να λέμε ψέμματα στον εαυτό μας ή να επιτρέπουμε να μας κοροϊδεύουν λέγοντάς μας ότι η εντατική κτηνοτροφία του οποιοδήποτε ζώου είναι 'ανθρώπινη'.

Δεύτερον, τα αποκαλούμενα 'ελευθέρας βοσκής' αυγά δίνουν πολύ μεγάλο κέρδος στους παραγωγούς από ό,τι τα συμβατικά. Έτσι ο καταναλωτής στην ουσία βοηθάει να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι παραγωγοί αυγών, τα εκκολαπτήρια, τα σφαγεία. Αυτό θα οδηγήσε σε επέκταση των επιχειρήσεών τους άρα σε περισσότερο πόνο για τα αθώα ζώα.

Τρίτον, η ερώτηση αγνοεί την πιο εμφανή λύση : ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΓΑ. Μόλις οι άνθρωποι επιτρέψουν στους εαυτούς τους να ζήσουν μία ζωή χωρίς αυγά, θα νιώσουν πολύ καλύτερα. Ξαφνικά συνειδητοποιούν πως ΝΑι! μπορούν να το κάνουν!. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο 'κόβουν' τα αυγά και τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτό και είναι υγιέστατοι! Όχι μόνο οι βίγκανς αλλά εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες κουλτούρες δεν τρώνε αυγά.

Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε;

Γιατί τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής δεν είναι μία 'συμπονετική' εναλλακτική.
Με λίγα λόγια :

Ανεξάρτητα από του βρίσκεται η μονάδα παραγωγής αυγών, ή ποιές είναι οι 'ορατές' από το κοινό συνθήκες εκεί, οι κότες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από τα ίδια ορνιθοτροφεία που σκοτώνουν τα αρσενικά πουλάκια την πρώτη μέρα της ζωής τους. Αν το ορνιθοτροφείο "ελευθέρας βοσκής" μεγαλώνει τα δικά του κοτόπουλα, τα οποία και βάζει στη γραμμή παραγωγής, προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα.

1. Που νομίζετε πως καταλήγουν ΟΛΑ τα αρσενικά πουλάκια - εκτός από λίγους κόκκορες;

2. Που καταλήγουν οι κότες που δεν μπορούν πλέον να κάνουν αυγά και δεν προσφέρουν κέρδος για την επιχείρηση;

Αν όλες οι μη παραγωγικές κότες και οι κόκκορες αφήνονταν να πεθάνουν από φυσικό θάνατο - οι κότες ζουν πάνω από 10 χρόνια - τότε η φάρμα πολύ σύντομα θα είχε χιλιάδες 'άχρηστες' κότες και κόκκορες να φροντίζει. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα μείωνε αισθητά το κέρδος της επιχείρησης από την πώληση των αυγών των νεότερων πουλιών.

Τότε τι συμβαίνει σε ΟΛΑ τα αρσενικά; Τι συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις άχρηστες κότες ;

Οι κότες θεωρούνται γενικά 'άχρηστες' μετά από 1 με 2 χρόνια - πράγμα που σημαίνει πως η φάρμα θα χρειαζόταν να συντηρήσει αυτά τα ζώα σε κλειστούς χώρους, να τους προσφέρει φαγητό και κτηνιατρική περίθαλψη κλπ. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τα αρσενικά. Θα χρειάζονται πολλούς ξεχωριστούς χώρους, φαγητό κλπ.

Προκειμένου η επιχείρηση να παράγει κέρδος, τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν θανατωθούν ΟΛΑ τα αρσενικά μόλις γεννηθούν και ΟΛΕΣ οι κότες που δεν είναι πια παραγωγικές.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο για τις κότες ελευθέρας βοσκής από ένα κέντρο περίθαλψης ζώων φάρμας στην Αμερική.
http://www.youtube.com/watch?v=Z7Gbq3lkKwY

Όταν τρώτε αυγά, είτε είναι βιολογικά είτε όχι, συμμετέχετε με τα χρήματά σας στη θανάτωση χιλιάδων μικρών αρσενικών πουλιών
και χιλιάδων κοτόπουλων που δεν μπορούν να παράγουν πια για την επιχείρηση που τα εκμεταλλεύεται.
Δεν έχει τελικά σημασία αν θα φάτε το κρέας ή όχι.


http://www.peacefulprairie.org/freerange1.html#freerange

5 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΑΣ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Unknown είπε...

Καλησπερα φιλε μου επετρεψε μου ναδιαφωνησω μαζι σου γιατι με αυτη τη λογικη δεν πρεπει να τρωμε ουτε αρνι ουτε μοσχαρι ουτε χοιρινο ουτε λαχανικα γιατι τα φυτα βασανιζονται απο τα φυτοφαρμακα και πρεπει δηλαδη να πεθανουμε της πεινας η να τρωμε μονο βολβους και χορτα του βουνου εγω προσωπικα εχω μια μικρη φαρμα και τα κοτοπουλα που εκρεφω ζουν σε πολυ καλυτερες συνθηκες απο πολλους συμπολιτες μας

foxy vegan είπε...

κ. Τοπαλίδη, κι όμως υπάρχουν άνθρωποι όπως εγώ που δεν τρώνε καθόλου ζωικά παράγωγα, αφήνουν τα ζώα στην ησυχία τους και τρώμε τροφές που δεν παράγονται από τη σφαγή κάποιου.

Τα φυτά δεν διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα, δεν νιώθουν πόνο όπως τα ζώα,
εκτός κι αν θεωρείται το ίδιο να σφάζεται μία κότα με το να ξεριζώνετε ένα μαρούλι από το έδαφος.

Φαντάζομαι πως γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι οι κότες είναι πολύπλοκα ζώα και σίγουρα αν είχαν την επιλογή δεν θα ήθελαν να καταλήξουν κομματιασμένες στο πιάτο κανενός.

Καταλαβαίνω πως σας είναι δύσκολο να το κατανοήσετε μιας που ο ίδιος βγάζετε χρήματα από την εκμετάλλευση ζώων, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να πούμε στον κόσμο ότι υπάρχει επιλογή. Η κρεοφαγία δεν είναι μονόδρομος.

Ακόμη και μεγάλες οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ προτρέπουν πλέον στη χορτοφαγία ακόμη και για λόγους επιβίωσης του πλανήτη. Θα βρείτε πολλά σχετικά θέματα και δημοσιεύματα στο μπλογκ μου.



foxy vegan είπε...

Και επειδή αναφέρεστε σε βολβούς, το βρίσκω λίγο αστείο :)

Πατήστε στο google vegan food ή βίγκαν συνταγές και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα δείτε ούτε ένα βολβό, ούτε μία φωτογραφία με χόρτα. Η χορτοφαγική κουζίνα δεν υστερεί ούτε σε φαντασία ούτε σε θρεπτικά συστατικά ;)

foxy vegan είπε...

@elsa elizabeth με το διαδίκτυο πλέον μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες, για βίγκαν διαιοτολόγους τσέκαρε τη Δήμητρα Μακρυγιάννη και στην Ελλάδα πλέον έχουμε και βίγκαν καρδιολόγος τον Κώστα Τσαρπαλής. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν ευτυχώς!

Αν σε ενδιαφέρει να μεταβείς στη χορτοφαγία, έχε υπόψιν και το φόρουμ μας www.veganforum.gr όπου θα βρεις πολύ βοήθεια,
αλλά και το μπλογκ με τις συνταγές μου www.vegansintages.gr

Καλή συνέχεια! Στο χέρι μας είναι να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε.