Καταστροφικές και για τα τσακάλια
οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο
Κίνδυνος αφανισμού του είδους
Θεσσαλονίκη: Καταστροφικές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για ένα από τα πλέον απειλούμενα και ευαίσθητα είδη πανίδας στην Ελλάδα, το τσακάλι, ήταν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», τα τσακάλια έχασαν στις φωτιές το 70% του ζωτικού τους χώρου διαβίωσης στην περιοχή.
«Το τσακάλι, είδος απειλούμενο στη χώρα μας, έχασε έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους του, χωρίς μάλιστα να μπορεί να εποικήσει γειτονικές κατάλληλες περιοχές» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο «Αρκτούρος», επισημαίνοντας παράλληλα πως «η απώλεια εκατοντάδων ατόμων από είδη πανίδας θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη συνέχεια ύπαρξης κάποιων ειδών».
Ορισμένες από τις περιοχές που κάηκαν (δυτικός και βόρειος Ταΰγετος, ανατολική Μάνη - Οίτυλο, νοτιοδυτική Αρκαδία, περιοχή Ιθώμης, βόρεια και δυτική Μεσσηνία, ανώτερο τμήμα της κοιλάδας του Αλφειού ποταμού) αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους βιότοπους του είδους στην Πελοπόννησο.
Κάηκαν επίσης σημαντικές περιοχές για το τσακάλι, όπως αυτή του Χαλκείου-Σουληναρίου και το δάσος του Σοφικού, όπου επιβίωναν μερικές από τις τελευταίες ομάδες τσακαλιών στη βόρεια Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», τσακάλια που πιθανόν επιβίωσαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι πολύ δύσκολο να βρουν καταφύγιο και να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα σε γειτονικούς βιότοπους.
Πηγή : PathfinderΜέχρι το 1990 ήταν "επικηρυγμένο" είδος από την πολιτεία και δινόταν αμοιβή για τη θανάτωση του από τα δασαρχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο την περίοδο 1974-1980 θανατώθηκαν 7.000 άτομα. Τα ερευνητικά προγράμματα του WWF Ελλάς δείχνουν ότι οι πληθυσμοί του τσακαλιού έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι απαραίτητοι για την επιβίωσή του, βιότοποι απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή με την επέκταση των αστικών περιοχών εις βάρος των φυσικών οικοτόπων και τις πυρκαγιές.
(wwf)(η φωτό είναι απο ΤΑ ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου