Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

18 Ιουν 2007

Βία στα ζώα


Οι άνθρωποι που ασκούν βία
προς τα ζώα σπάνια σταματoύν εκεί


Πόσο ήσυχοι θα κοιμάστε τα βράδια μετά την ανακάλυψη πως τα παιδάκια της γειτονιάς κακοποίησαν κάποιο ζώο; Αν μάλιστα κάποιο από αυτά είναι του γείτονα ή - ακόμα χειρότερα - το δικό σας, θα πρέπει να πάρετε σοβαρά μέτρα, ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε πως κάπως έτσι, δειλά, ξεκίνησαν οι περισσότεροι δολοφόνοι κατα συρροή. Πολύ συχνά, η βία προς τα ζώα θεωρείται ένα παιδικό αστείο και δικαιολογείται με τη γνωστή φράση «παιδιά είναι». Όμως, είναι παράτολμο να αγνοούμε τις στατιστικές που δείχνουν ότι τα παιδιά που βλάπτουν ζώα μπορεί να βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι που μόνο θα χειροτερέψει,
αν δε διορθωθεί άμεσα.

Πειράματα σε ζώα

Οι βίαιες πράξεις προς τα ζώα έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως ενδείξεις μιας επικίνδυνης ψυχοπάθειας που σπάνια περιορίζεται σε αυτά. «Όποιος έχει μάθει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αντίστοιχα συμπεράσματα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο ανθρωπιστής Δρ. Άλμπερτ Σβάϊτσερ. «Οι δολοφόνοι… πολύ συχνά αρχίζουν από παιδιά, με τη θανάτωση και το βασανισμό ζώων», εξηγεί ο Robert K. Ressler. Ειδικός, σε θέματα ανάπτυξης, προφίλ δολοφόνων κατά συρροή, για το FBI, ο Ressler πιστεύει πως οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια έχουν πλέον στα χέρια τους αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με μια βίαιη παθολογία που περιλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα. Η κακοποίηση ζώων φαίνεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη μιας βαθιάς νοητικής διαταραχής και όχι απλά ένα μικρό ελάττωμα της προσωπικότητας, όπως ίσως πίστευαν παλαιότερα.

Ας δούμε τα στοιχεία: * Έρευνες στον τομέα ψυχολογίας και εγκληματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας προς τα ζώα δε σταματάνε εκεί – πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και στους συνανθρώπους τους.
* Το FBI έχει ανακαλύψει ότι ένα ιστορικό βίας προς ζώα εμφανίζεται τακτικά στα αρχεία του κομπιούτερ για τους βιαστές και τους δολοφόνους κατ’ εξακολούθηση.
* Το αμερικάνικο πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς.
* Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Northeastern και SPCA, της Μασσαχουσέτη, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων.
* Η πλειοψηφία των τροφίμων του σωφρονιστηρίου San Quentin της Καλιφόρνιας, που επρόκειτο να εκτελεστούν για φόνο «έκαναν εξάσκηση» των εγκλημάτων τους πάνω σε ζώα, σύμφωνα με το διευθυντή του ιδρύματος.
* Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι βίαιοι και επιθετικοί εγκληματίες είναι πιο πιθανό να έχουν κακοποιήσει ζώα όταν ήταν παιδιά από ότι οι εγκληματίες που θεωρούνται μη επιθετικοί.
* Σύμφωνα με Καναδέζικη μελέτη του 1999 σε 63 κατηγορούμενους για βία προς τα ζώα – που κυμαινόταν από σοβαρή παραμέληση του ζώου μέχρι τον εσκεμμένο σκοτωμό - το 78% των υπόπτων είχαν επίσης κατηγορηθεί για αδικήματα που αφορούσαν βία ή απειλή βίας κατά ανθρώπων. * Έρευνα του 1997, αποκάλυψε ότι 46% των εγκληματιών που καταδικάστηκαν για σεξουαλική ανθρωποκτονία είχαν προηγουμένως διαπράξει πράξεις βίας κατά ζώων.
* Έρευνα σε ψυχιατρικούς ασθενείς, που είχαν επανειλημμένα βασανίσει σκύλους και γάτες βρήκε, ότι όλοι τους είχαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας επίσης προς ανθρώπους.
* Όλα τα παιδιά που περιλαμβάνονται σε συντριπτικούς πυροβολισμούς σε σχολεία τα τελευταία χρόνια, πρώτα «εξασκήθηκαν» πάνω σε ζώα.

Διάσημοι δολοφόνοι από παιδιά

* Ως παιδί, ο δολοφόνος κατ΄ εξακολούθηση και βιαστής Ted Bundy – που τελικά καταδικάστηκε για 2 φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περισσότερων από 40 γυναικών - βίωσε τη βία του πατέρα του προς τα ζώα, και ο ίδιος, αργότερα, βασάνιζε ζώα. * Ο Earl Kenneth Shriner, που βίασε και μαχαίρωσε ένα 7χρονο αγόρι, ήταν γνωστός στη γειτονιά του ότι κρέμαγε γάτες και βασάνιζε σκυλιά. * Ο David Berkowitz - γνωστός και ως «Γιος του Σαμ» - που δήλωσε ένοχος για 13 φόνους και προσπάθειες, πυροβόλησε το Λάνμπραντορ Ρητρίβερ ενός γείτονά του. * Η Brenda Spencer, που έβαλε φωτιά σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 2 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 9, είχε επανειλημμένα κακοποιήσει γάτες και σκύλους, συχνά, βάζοντας φωτιά στις ουρές τους. * Ο δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση και κανίβαλος Jeffrey Dahmer κάρφωνε τα κεφάλια σκύλων και γατών σε ξύλα

* Απρίλιος 1999/Littleton, Colorado. Οι Eric Harris και Dylan Klebold πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα δάσκαλο και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 άλλους. Και οι δυο έφηβοι καυχιόνταν, βάσει αναφορών, ότι ακρωτηρίαζαν ζώα. * Μάιος 1998/Springfield, Oregon. Ο Kip Kinkel, 15 ετών, αφού σκότωσε τους γονείς του, άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου του, σκοτώνοντας άλλα 2 άτομα και τραυματίζοντας 22. Είχε ιστορικό κακοποίησης και βασανισμού ζώων, ενώ καυχιόταν ότι είχε ανατινάξει μια αγελάδα και είχε σκοτώσει γάτες, και σκίουρους, βάζοντας βεγγαλικά στο στόμα τους. * Μάρτιος 1998/Jonesboro, Ark. Οι Mitchell Johnson, 13 ετών και Andrew Golden, 11 ετών, τράβηξαν το συναγερμό φωτιάς στο σχολείο τους και έπειτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν 4 συμμαθητές και ένα δάσκαλο. Ο Golden αναφέρθηκε ότι σκότωνε συνέχεια σκυλιά, με όπλο. * Δεκέμβριος 1997/West Paducah, Ky. O Michael Carneal, 14 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε 3 μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής προσευχής. Είχαν ακούσει τον Carneal να μιλάει και να λέει ότι είχε πετάξει μια γάτα στη φωτιά. * Οκτώβριος 1997/Pearl, Miss. O Luke Woodham, 16 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε δυο συμμαθητές του και τραυμάτισε εφτά άλλους ενώ πριν είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τη μητέρα του. Το ημερολόγιο του Woodham αποκάλυπτε ότι, σε μια στιγμή «πραγματικής ομορφιάς», αυτός κι ένας φίλος του είχαν δείρει, κάψει και βασανίσει τον ίδιο τον σκύλο του, τον Sparkle, μέχρι θανάτου.

http://www.interpet.gr/nea/recent_2006/neo3_050306.htm

Εσείς επιλέγετε αν θα στηρίξετε
άρρωστους επιστήμονες
ή τα πραγματικά 'μυαλά' της επιστημονικής κοινότητας,
που δεν δουλεύουν μόνο με στόχο την τσέπη τους,
αλλά σύμφωνα με την καρδιά τους.


Η επιλογή δική σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: