Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

25 Μαΐ 2014

Μέχρι το 2050 θα έχουμε γίνει όλοι χορτοφάγοι

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Διεθνές Ινστιτούτο Νερού στη Στοκχόλμη, «δεν θα υπάρχει αρκετό νερό για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων, τον αναμενόμενο δηλαδή πληθυσμό έως το 2050, αν συνεχίσουν να ισχύουν οι μέχρι τώρα διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου». Οι άνθρωποι σήμερα λαμβάνουν περίπου το 20% των πρωτεϊνών τους καθημερινά από το κρέας και τα παράγωγά του.

Η έκθεση του Ινστιτούτου, όμως, αναφέρει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό αυτό στο 5% έως το 2050, προκειμένου να εξισορροπήσουν τη «σημαντική έλλειψη νερού» που θα σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Άνιση κατανομή αγαθών Στο ερώτημα «γιατί δεν παράγεται περισσότερη τροφή», υπάρχει ένα αντικρουόμενο φαινόμενο. «Εννιακόσια εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε και 2 δισεκατομμύρια υποσιτίζονται, παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν παραγωγή τροφίμων εξακολουθεί να αυξάνεται» αναφέρει η έκθεση.

 Με το 70% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων να χρησιμοποιούνται στη γεωργία, η παραγωγή περισσότερων τροφίμων για τα επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα προστεθούν στον πλανήτη μας έως το 2050, θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο νερό. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων υδάτινων πόρων καταναλώνεται σήμερα για το πότισμα χωραφιών, στα οποία καλλιεργούνται είδη φυτών που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή των ζώων. Έτσι, η χορτοφαγία, λένε οι επιστήμονες, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

 Κατά συνέπεια, μια αποχή από το κρέας και στροφή προς τις χορτοφαγικές δίαιτες θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην απελευθέρωση μεγάλων τμημάτων καλλιεργήσιμης γης που σήμερα διατίθενται για την παραγωγή τροφής για τα ζώα. Το ένα τρίτο της γεωργικής γης σήμερα χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Επιπλέον, η διατροφή που στηρίζεται πάνω στο κρέας και τα παράγωγά του απαιτεί 10 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από μια χορτοφαγική δίαιτα.

 Η έκθεση δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της έναρξης της «Εβδομάδας του Νερού» και το ετήσιο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην Στοκχόλμη. Αλλά ενώ οι προβλέψεις ακούγονται ζοφερές, τα στοιχεία που διαθέτουμε για το νερό σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ήδη πολύ ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Νερού, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς καθαρό, πόσιμο νερό.

πηγή: http://www.youmagazine.gr/wordpress/2012/08/water-crisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: