Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

21 Ιουλ 2012

Γορίλες καταστρέφουν παγίδες λαθροκυνηγώνΤετράχρονοι γορίλες φαίνεται να είναι πιο έξυπνοι από τους λαθροκυνηγούς
και καταφέρνουν να προστατέψουν την ομάδα τους
Από το National Georgaphic


Μόλις μερικές ημέρες αφού η παγίδα ενός λαθροκυνηγού σκότωσε έναν από τους δικούς τους, δύο νεαροί γορίλες συνεργάστηκαν για να βρουν και να καταστρέψουν παγίδες στο δάσος που αποτελεί το σπίτι τους στη Ρουάντα. Σύμφωνα με τη Veronica Vecellio, συντονίστρια του προγράμματος προστασίας του γορίλα στο Ερευνητικό Κέντρο Karisoke του Ιδρύματος Fossey, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται παγκοσμίως μία τέτοια συμπεριφορά από νεαρούς γορίλες. 


Οι λαθροκυνηγοί στήνουν χιλιάδες παγίδες στο Εθνικό Πάρκο των Ηφαιστείων στη Ρουάντα, με σκοπό να πιάσουν αντιλόπες και άλλα είδη, αλλά πολλές φορές πιάνουν γορίλες. Τα ενήλικα ζώα είναι αρκετά δυνατά και καταφέρνουν να απελευθερωθούν. Οι νεαροί γορίλες όμως δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μωρό με το όνομα Ngwino, κατέληξε λόγων των τραυμάτων που του προκάλεσε η παγίδα και δυστυχώς οι εργαζόμενοι στο πάρκο το βρήκαν πολύ αργά. Ο ώμος της είχε βγει από τη θέση του στη προσπάθειά της να ξεφύγει και το πόδι της είχε ήδη πάθει γάγγραινα καθώς τα σχοινιά είχαν κόψει το δέρμα της. Οι εργαζόμενοι στο πάρκο πολλές φορές κάνουν περιπολίες και προσπαθούν να καταστρέψουν τις παγίδες αλλά η δουλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τώρα φαίνεται ότι έχουν τη βοήθεια των ίδιων των γορίλων.


Η ταχύτητα με την οποία δρουν για να διαλύσουν τις παγίδες, δείχνει κατά την άποψη της συντονίστριας του προγράμματος, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν. "Είχαν αυτοπεποίθηση, ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, το έκαναν και έπειτα έφυγαν", είπε.

Οι γορίλες απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος αλλά και της δράσης των λαθροκυνηγών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: