Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

19 Μαΐ 2009

«Ναι» Ευρωκοινοβουλίου στα πειράματα με πιθήκους


Οι ερευνητές μπορούν να συνεχίσουν τα επιστημονικά πειράματά τους, χρησιμοποιώντας τους μεγάλους πιθήκους (χιμπατζήδες, γορίλες, ουραγκοτάνγκους), καθώς το Ευρωκοινοβούλιο «έβαλε νερό» στις αυστηρές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα συνεχίσουν να γίνονται αντικείμενο βάρβαρης εκμετάλλευσης.
Η Κομισιόν πέρυσι, με την αναθεώρηση της Οδηγίας 86/609 (ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χρησιμοποίηση και προστασία των ζώων στα πειράματα, η οποία εμφανίστηκε το 1986, αλλά θεωρήθηκε πλέον απαρχαιωμένη), είχε προτείνει μια ευρεία γκάμα νέων μέτρων. Στόχος ήταν η βελτίωση της μοίρας των περίπου 12 εκατ. σπονδυλωτών ζώων (στην πλειονότητα ποντικών και αρουραίων), που χρησιμοποιούνται σε πειράματα στην Ευρώπη. Παγκοσμίως υπολογίζονται σε 100 εκατ. τα πειραματόζωα ετησίως, εκ των οποίων τα 78% τρωκτικά και λαγοί, το 15% ψυχρόαιμα ζώα και το 5% πουλιά. Οι προτάσεις αυτές είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, που θεώρησε ότι απειλείται το ερευνητικό έργο της.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Πολλοί επιστημονικοί φορείς και γνωστά ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης (όπως το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ, το βρετανικό Wellcome Trust και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών), συντονισμένα, αντέδρασαν θεωρώντας ότι κρίσιμες βιοϊατρικές έρευνες σε ασθένειες όπως ο αυτισμός, το Πάρκινσον, τα εγκεφαλικά και το AIDS, απειλούνται από γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως είπαν, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω διεθνώς στην επιστημονική έρευνα ή να μείνει ανησυχητικά απροστάτευτη σε περίπτωση πανδημίας γρίπης.
Οι ευρωβουλευτές, με πλειοψηφία 540 υπέρ - 66 κατά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, συμφώνησαν να τεθεί ένα ανώτατο όριο στο επίπεδο πόνου που επιτρέπεται να υποβάλλονται τα ζώα κατά τα πειράματα, καθώς επίσης να αυξηθούν οι προσπάθειες στην Ε.Ε. για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, που δεν θα συμπεριλαμβάνουν ζώα στην έρευνα.

Κατηγορούν το Ευρωκοινοβούλιο


Όμως οι οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων των ζώων κατηγόρησαν τις «νερωμένες» προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη-μέλη, ότι απλώς επιτρέπουν στις εταιρείες και στους ερευνητές να συνεχίσουν κανονικά τα πειράματά τους σαν να μην τρέχει τίποτε. Όπως είπαν, ουσιαστικά το Ευρωκοινοβούλιο υπέκυψε στο λόμπινγκ και τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών, των οποίων τα συμφέροντα εξαρτώνται από τη συνέχιση τέτοιων πειραμάτων, αλλά και των ίδιων των ερευνητών που δεν θέλουν εμπόδια στα πειράματά τους.

Ιδιαίτερα η κριτική αφορά στους μεγάλους πιθήκους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να περικοπούν δραστικά τέτοια πειράματα, που αφορούν περίπου 12.000 ζώα κάθε χρόνο, και να γίνονται μόνο αν η επιβίωση του είδους τους θεωρείται ότι απειλείται ή αν έχει ξεσπάσει μια επικίνδυνη για τους ανθρώπους ασθένεια.

Όμως το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε αυτή την πρόταση, με το σκεπτικό ότι θα εμπόδιζε την έρευνα για τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Αλτσχάιμερ (οι έρευνες αυτές εστιάζουν κυρίως στον εγκέφαλο και στα κύτταρα των πιθήκων). Επίσης οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μια μελέτη σκοπιμότητας πριν συμφωνήσουν στην απαγόρευση της σύλληψης άγριων πιθήκων για πειράματα σε εργαστήρια.

Αποκαλύψεις για τα πειράματα
Η ένωση των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA), οι οποίες είχαν απειλήσει να μεταφέρουν εκτός Ε.Ε. μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους, εξέφρασε την ικανοποίησή της, επειδή το Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να εξισορροπήσει την προστασία των ζώων, την πραγματικότητα της βιοϊατρικής έρευνας και τις ανάγκες των ασθενών. Τα μισά από τα 12 εκατ. πειραματόζωα κάθε χρόνο στην Ε.Ε. χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη νέων φαρμάκων, το ένα τρίτο για βιολογικές έρευνες και τα υπόλοιπα για τις δοκιμές καλλυντικών και τη διάγνωση ασθενειών.
Στη Βρετανία το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πρόσφατα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας, ζήτησε από πολλά μεγάλα πανεπιστήμια (μεταξύ αυτών της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου), προς μεγάλη τους δυσαρέσκεια, να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα πειράματά τους σε πιθήκους. Είχε προηγηθεί τριετής μάχη από τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, ενώ τα πανεπιστήμια φοβούνται ότι οι ερευνητές τους κινδυνεύουν να αποτελέσουν στόχο ακτιβιστών.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/153535

Δεν υπάρχουν σχόλια: