"Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα." ~ Θεοντόρ Αντόρνο
Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
8 Φεβ 2009
Σύγκρουση σκάφους ακτιβιστών με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό
06/02/09
Συμπλοκές έξω από την Ανταρκτική
Σύγκρουση σκάφους ακτιβιστών με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό
Πλοίο ακτιβιστικής οργάνωσης η οποία διαμαρτύρεται κατά της φαλαινοθηρίας συγκρούστηκε την Παρασκευή με ιαπωνικό φαλαινοθηρικό έξω από την Ανταρκτική, σε ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο για το οποίο η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη.
Ο ακτιβιστής Πολ Ουότσον της οργάνωσης Sea Shepherd («ποιμένας της θάλασσας») δήλωσε ότι το σκάφος του προσπαθούσε να εμποδίσει την ανέλκυση μιας φάλαινας σε ένα ιαπωνικό πλοίο όταν ένα άλλο φαλαινοθηρικό μπήκε στην πορεία του και προκάλεσε σύγκρουση.
Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό Ινστιτούτο Έρευνας Κητωδών, η κρατική υπηρεσία που επιβλέπει το κυνήγι φάλαινας στο Νότιο Ωκεανό, έκανε λόγο για «εσκεμμένο εμβολισμό» της πρύμνης του φαλαινοθηρικού Yushin Maru 2, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή μαζί με το Yushin Maru 1.
«Η κατάσταση εδώ κάτω έχει αρχίσει να γίνεται πολύ, πολύ χαοτική και πολύ επιθετική» δήλωσε ο Ουότσον από δορυφορικό τηλέφωνο στο πλοίο των ακτιβιστών.
Τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της οργάνωσης πέταξαν στα φαλαινοθηρικά μπουκάλια με δύσοσμο βουτυρικό οξύ που κάνει τα καταστρώματα να γλιστράνε, ενώ οι φαλαινοθήρες αντεπιτέθηκαν με εκτοξευτήρες νερού.
Ανάλογες συμπλοκές ανάμεσα στην Sea Shepherd και τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά είχαν σημειωθεί και πέρυσι έξω από την Ανταρκτική.
Παρά το διεθνές μορατόριουμ που έχει επιβληθεί στο κυνήγι φαλαινών, η Ιαπωνία επιμένει να κυνηγά τα κήτη εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας το οποίο επιτρέπει το κυνήγι για ερευνητικούς σκοπούς. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι το κρέας των θηραμάτων καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Η Ιαπωνία έχει επίσης προσπαθήσει, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, να ανατρέψει το διεθνές μορατόριουμ με το επιχείρημα ότι οι πληθυσμοί των φαλαινών έχουν ανακάμψει και δεν χρήζουν προστασίας.
Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά έχουν άδεια να σκοτώσουν φέτος έως και 950 ρυγχοφάλαινες και 50 πτεροφάλαινες.
---------------------------------------------------------
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Λέξεις-κλειδιά:
άγρια ζώα,
Δικαιώματα των Ζώων,
είδη υπό εξαφάνιση,
Κυνήγι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου