Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

21 Ιαν 2009

Είδος υπό εξαφάνιση τα ελάφια στην Ελλάδα19 Ιανουαρίου 2009, 00:30
της Μαριάννας Τζάννε

Στην κατηγορία των θηλαστικών που απειλείται με εξαφάνιση, συγκαταλέγεται πλέον ο πληθυσμός των ελαφιών στην χώρα μας ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών, της παράνομης θήρευσης αλλά και του λαθραίου κυνηγιού.

Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας, που παραδοσιακά αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο των ελαφοειδών, εξακολουθεί να φιλοξενεί ένα ικανοποιητικό αριθμό είναι όμως εμφανές ότι οι πυρκαγιές των προηγούμενων ετών έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον σημαντικό αυτό βιότοπο. Σύμφωνα με τους παρατηρητές του WWF Hellas, τα 2/3 του ελατοδάσους της Πάρνηθας καταστράφηκαν από τις φωτιές, περιορίζοντας σημαντικά το θερινό βιότοπο των ελαφιών.

Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν από την περιβαλλοντική οργάνωση κατά τη φθινοπωρινή καταγραφή, ανεβάζουν τον πληθυσμό σε περίπου 200 αρσενικά ζώα. Τα ελάφια όμως είναι πλέον περιορισμένα, αφού οι εκτάσεις που κάηκαν άλλαξαν τις συνήθειες αλλά και τον τόπο διαβίωσής τους. Ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας και το Δασαρχείο έχουν επιφορτιστεί με την καταγραφή και την προστασία του είδους που παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, ο πληθυσμός -αν και μειωμένος- αποτελεί τον πιο ζωντανό σε σχέση με άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με το WWF στην περιοχή έχουν γίνει ακόμα και εισαγωγές ελαφιών από το εξωτερικό δεν είναι όμως γνωστό «σε ποιο βαθμό ο σημερινός πληθυσμός διατηρεί γονίδια αυτόχθονων ζώων.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ελάφια υπήρχαν στην περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, στην περιοχή της Ροδόπης και φυσικά στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Σήμερα στη Σιθωνία έχουν εξαφανιστεί ενώ το λαθραίο κυνήγι και η θήρευσή τους από άλλα ζώα όπως εγκαταλελειμμένα σκυλιά, περιορίζει αισθητά τον αριθμό τους. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 45 είδη ελαφιών από τα οποία στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τρία.

Είναι το Κόκκινο Ελάφι, το Ζαρκάδι και το Πλατώνι, γνωστό και ως ελαφάκι της Ρόδο. «Η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη εάν οι επιβαρυντικοί για το είδος παράγοντες δεν πάψουν να υφίστανται», υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=22031

Δεν υπάρχουν σχόλια: