Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

18 Δεκ 2008

Εκτροφεία μινκ στα Σιάτιστα - Greek Fur Farm InvestigationAπελευθέρωση 1000 μινκ στα Σιάτιστα Κοζάνης
1000 μινκ απελευθερώθηκαν από εκτοφείο στα Σιάτιστα Κοζάνης.
Θα ακολουθήσει προκήρυξη στο προσεχές μέλλον.
Αυτές οι νύχτες είναι του Αλέξη.
Antifur Coalition

Πηγή: indymedia

Από το σάιτ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:
Απελευθέρωσαν 6.000 μινκ στη Σιάτιστα

Της Λινας Γιανναρου

Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ιστοσελίδες: «Χίλια μινκ απελευθερώθηκαν από εκτροφείο στη Σιάτιστα Κοζάνης. Θα ακολουθήσει προκήρυξη στο προσεχές μέλλον. Αυτές οι νύχτες είναι του Αλέξη». Μολονότι δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί εάν όντως η δράση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που πυροδότησε ο θάνατος του 15χρονου μαθητή, πρόκειται για πραγματικό περιστατικό. Μάλιστα, δεν απελευθερώθηκαν μόνο 1.000, αλλά τουλάχιστον 6.000 γουνοφόρα ζώα...

Ο άτυχος εκτροφέας είναι ο κ. Λάζαρος Παπαχαρίσης, ο οποίος το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, κατά τον καθιερωμένο έλεγχο, είδε ανοιχτά τα κλουβιά και άφαντα τα μισά περίπου από τα ζώα του. «Ηρθαν το προηγούμενο βράδυ. Ηταν Κυριακή και έβρεχε. Χάλασαν την περίφραξη, μπήκαν μέσα και άφησαν ελεύθερα 6.000 μινγκ», λέει ο ίδιος στην «Κ». Τις ημέρες που ακολούθησαν, εξαπολύθηκε... μινγκοκυνηγητό στη Σιάτιστα προκειμένου να εντοπιστούν τα χαμένα ζώα. Πολλά βρέθηκαν νεκρά, καθώς η φάρμα γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό. «Ευτυχώς, καταφέραμε και πιάσαμε αρκετά. Περίπου 1.000 ζώα όμως παραμένουν ελεύθερα». Οπως λέει, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς τα μινγκ είναι σαρκοφάγα και ενδέχεται να επιτεθούν σε οικόσιτα ζώα. Πράγματι, το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της περιοχής που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τα πεινασμένα μινγκ. Ηδη, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κοτέτσια. «Οχι, δεν πάει κάπου το μυαλό μου. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή, μολονότι υπάρχουν πολλά εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στη Σιάτιστα. Εχω καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων και περιμένω νέα από την αστυνομία», καταλήγει ο κ. Παπαχαρίσης.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά απελευθέρωσης μινγκ, βιζόν και άλλων γουνοφόρων ζώων από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Οχι όμως και στην Ελλάδα.

Στη Σιάτιστα και την Κοζάνη λειτουργούν περίπου 35 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, τα οποία παράγουν περισσότερα από 450.000 δέρματα μινγκ ετησίως. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται περί τις 1.100 επιχειρήσεις γουνοποιίας, βιομηχανία που μετά μια περίοδο ύφεσης γνωρίζει άνθηση εξαιτίας κυρίως του ρωσικού ενδιαφέροντος για την ελληνική γούνα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 95% της παραγωγής των Ελλήνων γουνοποιών απορροφάται από τη ρωσική αγορά.

Οσον αφορά την οικονομική ζημιά που υπέστη ο εκτροφέας, παραμένει ακόμα άγνωστη. Τα ζώα πάντως που βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής κοστίζουν 120 ευρώ το ένα, ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: