Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

16 Ιουν 2010

ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΕΝΑ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ! ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

“Κανένα ενυδρείο, κανένα δελφινάριο όσο μεγάλο και να είναι, δε μπορεί να μιμηθεί έστω και στο ελάχιστο, τις συνθήκες στη θάλασσα, και κανένα δελφίνι που ζει σε ενυδρείο δε μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό” Jacques Yves Cousteau

Δυστυχώς η εκμετάλλευση των ζώων με σκοπό το κέρδος συνεχίζεται.
Ένα νέο δελφινάριο που ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Αττικό Πάρκο,
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=14298948

θα κρατάει έγκλειστα και δυστυχισμένα τα πανέμορφα θηλαστικά παραπλανώντας το κοινό για τον ‘εκπαιδευτικό’ και 'θεραπευτικό' χαρακτήρα του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δελφινάρια κατεβάστε το αρχείο από εδώ http://www.box.net/shared/2xu9z5op4d

ή δείτε εδώ

http://www.facebook.com/notes/alexandros-staurides/mporei-mia-episkepse-sto-delphinario-na-akougetai-diaskedastike-empeiria-alla/130826550268342

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου από φιλοζωικά σωματεία
http://animalspress.blogspot.com/2010/06/blog-post_9313.html

Παρακαλούμε στείλτε επιστολή διαμαρτυρίας (μπορείτε να χρησιμοποιήστε αυτή που ακολουθεί) στους αρμόδιους φορείς ώστε να αποτρέψουμε την λειτουργία του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
grammateia@gryp.minenv.gr,

grammateia@gryf.minenv.gr,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Υπουργός
Άννα Διαμαντοπούλου: anna@diamantopoulou.gr

Υφυπουργοί
Ιωάννης Πανάρετος: deputy_minister_contact@ypepth.gr

Ειδική γραμματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
egr@ypepth.gr

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
info@minagric.gr
Υπουργός
Κατερίνα Μπατζελή:kbatz@otenet.gr
Υφυπουργός
Μιχάλης Καρχιμάκης:karximakis@parliament.gr

ΕΔΩ ΟΛΑ ΜΑΖΙ:
grammateia@gryp.minenv.gr,
grammateia@gryf.minenv.gr,
anna@diamantopoulou.gr,
deputy_minister_contact@ypepth.gr,
egr@ypepth.gr,
info@minagric.gr,
kbatz@otenet.gr,
karximakis@parliament.gr

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Διαμαρτυρία για τη λειτουργία του δελφινάριου στο Αττικό Πάρκο

Σας γράφω για να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου σχετικά με τη λειτουργία του δελφινάριου στο Αττικό Πάρκο στα Σπάτα.

Τα δελφινάρια όπως όλοι καταλαβαίνουμε, δεν μπορούν να προσφέρουν το χώρο, τα κοινωνικά δίκτυα και τις φυσικές συνθήκες που χρειάζονται τα ζώα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν, να εξαντλούνται από τις συνθήκες αιχμαλωσίας και να πεθαίνουν πρόωρα.
Τα ποσοστά θνησιμότητας και η αφύσικη συμπεριφορά των αιχμάλωτων δελφινιών, αποδεικνύουν ότι η έλλειψη διέγερσης τους προκαλεί τρομερό στρες. Το κολύμπι αδιάκοπα σε κύκλους είναι μία μόνο ένδειξη της πλήξης και του ψυχολογικού άγχους. Οι επιστήμονες που μελετούν την υψηλή νοημοσύνη των δελφινιών, ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια είναι τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον κόσμο μετά τον άνθρωπο, και θεωρούν ηθικά απαράδεκτο να τα φυλακίζουμε σε ψυχαγωγικά πάρκα.

Ζητάμε από την πολιτεία να παρέμβει ώστε να διακοπεί η λειτουργία του δελφινάριου και να σταματήσει η παραπλάνηση του κοινού σχετικά με την εκπαιδευτική και θεραπευτική του αξία, που σκοπό έχει να δικαιολογήσει την αιχμαλωσία των ζώων.

Η Dr Betsy Smith μία από τους ιδρυτές της δελφινοθεραπείας, δηλώνει: «Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραμμάτων θεραπείας είναι η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και ευάλωτων δελφινιών.»
Η Dr. Lori Marino επίσης αναφέρει ότι "δεν υπάρχει κανένα αδιάσειστο στοιχείο μέχρι σήμερα που να αποδεικνύει ότι οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προωθούν αλλαγή στάσης ή ότι εκπαιδεύουν τους επισκέπτες, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο".

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας με σκοπό την άμεση διακοπή της λειτουργίας του.

Καλούμε επίσης την πολιτεία να επανεξετάσει τις επισκέψεις σχολείων σε τέτοια πάρκα και ζωολογικούς κήπους, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η πλειοψηφία των ζώων σε αιχμαλωσία που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους παραστάσεις, προσφέρουν περισσότερο διασκέδαση στους θεατές και ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή, τη βιολογία, την οικολογία και τη διατήρηση των ζώων, εμφανίζοντάς τα σε αφύσικες συνθήκες να κάνουν κόλπα για το κοινό. Αντί να παρέχουν εκπαίδευση, τα προγράμματα αυτά διδάσκουν το κοινό ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε άγρια ζώα σε αιχμαλωσία για τη δική μας διασκέδαση.

Με εκτίμηση
http://www.youtube.com/watch?v=AakYdQ4NrIc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WrecQWLVuVE&feature=related

10 Ιουν 2010

Ο ΟΗΕ καλεί σε παγκόσμια στροφή προς τη βίγκαν διατροφή

Μία παγκόσμια στροφή προς τη βίγκαν διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί ο πλανήτης από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050, ο δυτικός τρόπος διατροφής που δίνει έμφαση στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν είναι βιώσιμος, λέει η μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι επιπτώσεις της αγροκαλλιέργειας αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει και ζητά περισσότερα ζωικά προϊόντα. Σε αντίθεση με τα καύσιμα πετρελαίου, είναι δύσκολο να βρεθεί μία εναλλακτική: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν πιθανή μόνο με μία παγκόσμια διατροφική αλλαγή, μακριά από τα ζωικά προϊόντα».

Ο καθηγητής Edgar Hertwich, επικεφαλής της αναφοράς, είπε: «Τα ζωικά προϊόντα προκαλούν περισσότερη καταστροφή από ό,τι η παραγωγή υλικών για οικοδόμηση όπως άμμος ή τσιμέντο, πλαστικό ή μέταλλα. Η βιομάζα και οι καλλιέργειες για ζωοτροφές προκαλούν τόση καταστροφή όσο η καύση πετρελαίου.» Η σύσταση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρότασης του Λόρδου Nicholas Stern, πρώην συμβούλου της Εργατικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας της κλιματικής αλλαγής, για στροφή στη χορτοφαγική διατροφή.

Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η αγροκαλλιέργεια βρέθηκε στην ίδια θέση με την κατανάλωση πετρελαίου.Σύμφωνα με το περιοδικό Time, «η παγκόσμια κτηνοτροφία παράγει 18 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη – σε σύγκριση, όλα τα αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου συνολικά παράγουν 13 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου».

Ο Ernst von Weizsaecker, περιβαλλοντικός επιστήμονας και μέλος της επιτροπής, είπε: «Η αυξανόμενη ευημερία προκαλεί μία στροφή προς διατροφές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – τα ζώα εκτροφής καταναλώνουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας συγκομιδής και κατά συνέπεια τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.» Η αγροκαλλιέργεια, ειδικά τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος, ευθύνεται για το 70% της κατανάλωσης νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκκλήσεων αερίων του θερμοκηπίου, λέει. Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τη μελέτη του Ο.Η.Ε., η κτηνοτροφία είναι υπερβολικά πολυδάπανη: «Τα ζωικά προϊόντα απαιτούν περισσότερους πόρους και προκαλούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι οι φυτικές εναλλακτικές.»

Δυστυχώς, σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κρέας, όχι λιγότερο. «Η κατανάλωση κρέατος κατ’ άτομο στην Κίνα αυξήθηκε κατά 42% μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2003», λέει ο Sangwon Suh του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Καθώς ένα έθνος γίνεται πλουσιότερο, οι πολίτες του γίνονται πιο σαρκοφάγοι, και η Γη υποφέρει από τις συνέπειες αυτού.


Με πληροφορίες από τη Βρετανική Guardian και την ιστοσελίδα Change.org



3 Ιουν 2010

Σπισισμός (Λίγες σκέψεις από την Animal Equality)


Καθ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, άνθρωποι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο διακρίσεων και βίας ως αποτέλεσμα αντιλήψεων όπως ο ρατσισμός ή ο σεξισμός. Η δουλεία ή η ενδοοικογενειακή βία με θύμα τις γυναίκες, σήμερα αντιμετωπίζονται ως φαινόμενα αποτρόπαια, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Προκαλεί έκπληξη, αλλά κάποτε ήταν φυσικό και δίκαιο, κάποιοι άνθρωποι να θεωρούνται κατώτερα όντα.
"Δέχθηκα ακόμη μία ντουζίνα μαστιγώματα στο τμήμα της πλάτης μου ακριβώς πάνω από τα ματωμένα σημάδια του προηγούμενου μαστιγώματος…μέχρι που δέχθηκα 96 μαστιγώματα, και η πλάτη μου ήταν κομμένη και σημαδεμένη από άκρη σε άκρη. Κάθε χτύπημα του μαστίγιου με είχε ματώσει. Πολλές πληγές είχαν μήκος μέχρι και επτά εκατοστά. Η πλάτη μου έκαιγε σαν να την είχαν καλύψει με καυτή στάχτη, ανακατεμένη με αναμμένα κάρβουνα. Και ένιωσα την σάρκα μου να τρέμει, όπως τα ζώα που σφαγιάζονται από το χασάπη και γδέρνονται ενώ είναι ακόμη μισοζωντανά." Ένας Αμερικανός Σκλάβος, 1859
Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα ζώα ως κατώτερα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι και αυτά μπορούν να νιώσουν συναισθήματα και αισθήσεις όπως άγχος, ευχαρίστηση, δυνατό πόνο, φόβο για το θάνατο ή ανία και αυτά τα συναισθήματα έχουν σημασία για εκείνα όσο και τα δικά μας για εμάς. Ανεξάρτητα από αυτό, συναισθάνοντα πλάσματα σκλαβώνονται και δολοφονούνται για «τροφή», τα σώματά τους χρησιμοποιούνται σε πειράματα, το δέρμα τους για ρούχα, και η εμφάνισή τους για διασκέδαση. Η επιθυμία μας να τα χρησιμοποιούμαι για όφελός μας θεωρείται πιο σημαντική από το δικαίωμά που έχουν στη διαχείριση των σωμάτων τους, και καθώς δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, υποφέρουν και πεθαίνουν ανά δισεκατομμύρια.
"Η αγελάδα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, κι έτσι της λύγισαν την ουρά μέχρι να πονέσει και την έσυραν στο σφαγείο με ένα σχοινί. Τη χτύπησαν στο μέτωπο για να την αναισθητοποιήσουν και την ύψωσαν ανάποδα με μία αλυσίδα τυλιγμένη γύρω από το πίσω πόδι της. Όταν ένας εργάτης έμπηξε το μαχαίρι στο λαιμό της, ανέκτησε τις αισθήσεις της. Με το αίμα και τα υγρά να τρέχουν από το λαιμό της, το στόμα και τα ρουθούνια της, προσπαθούσε να αναπνεύσει και να ελευθερωθεί, κρεμάμενη από το ένα πόδι, για ενάμιση λεπτό, πριν ο εργάτης επιστρέψει και την κόψει από το λαιμό μέχρι το στόμα της. Έπειτα άρχισε να γδέρνει το πρόσωπό της ενώ αυτή σφάδαζε και κλωτσούσε" Ακτιβιστής της Animal Equality, 2009.
Η ιδέα ότι τα άλλα ζώα είναι κατώτερα και ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά και μόνο γιατί γεννήθηκαν με γούνα ή φτερά, είναι μία παράλογη και άδικη προκατάληψη προς τα άλλα είδη, γνωστή ως σπισισμός. Ο σπισισμός παραβλέπει την ομοιότητα – την ενσυναίσθηση- και όπως με το ρατσισμό και το σεξισμό, οι αδύναμοι είναι αυτοί που υποφέρουν για το κέρδος άλλων.
"Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους. Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους, όπως οι μαύροι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς, και οι γυναίκες δεν φτιάχτηκαν για τους άνδρες."Alice Walker, συγγραφέας του The Color Purple, και κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ
Η πλειοψηφία της κοινωνίας κλείνει τα μάτια στο σπισισμό αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα μη-ανθρώπινα ζώα δεν είναι ιδιοκτησία μας και ότι αξίζουν να ζουν ελεύθερα από την εκμετάλλευση των ανθρώπων, αποφασίζουν να γίνουν βίγκαν.

Επιλέγοντας μία φυτική διατροφή, ελεύθερη από ζωικά προϊόντα, φορώντας μη-ζωικά παπούτσια και ρούχα, χρησιμοποιώντας βίγκαν καλλυντικά και προϊόντα για το σπίτι και διασκεδάζοντας χωρίς να χρησιμοποιούμε ζώα, όλοι προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά σε μία ειρηνική και δίκαιη κοινωνία για όλους.

πηγή: www.animalequality.net

Διαβάστε επίσης:
BabyCakes
Σπισισμός ενάντια αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων
Σπισισμός ίσον Φασισμός
Σπισισμός (του Gary L. Francione)